Neke zemlje EU podržavaju zajedničku kupovinu municije za Ukrajinu

Neke zemlje EU podržavaju zajedničku kupovinu municije za Ukrajinu

Nekoliko zemalja EU dalo je probni pristanak na zajedničku kupovinu municije za Ukrajinu vrednu više milijardi dolara i popunjavanje sopstvenih zaliha, navodi Blumberg.

Predlog koji je Estonija iznela ranije ove nedelje da uloži oko 4 milijarde evra u zajedničku nabavku miliona artiljerijskih metaka dobio je preliminarnu saglasnost Holandije i Rumunije, navodi se u izveštaju.

Napominje se da bi konačna odluka o tom pitanju mogla biti doneta već sledećeg meseca, na sastanku lidera EU u martu, nakon što ministri spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu u ponedeljak razgovaraju o planu, tvrdi Blumberg.

Agencija naglašava da Ukrajina svakog dana ispali više artiljerijskih metaka nego što zemlje EU mogu da proizvedu. Šef holandske odbrane Kaisa Olongren pohvalila je inicijativu, ističući problem isporuke municije u Ukrajinu. Ona je napomenula da Holandija već radi na popuni zaliha, ali bi se cenilo povećanje napora.

Rumunski ministar odbrane Bogdan Aurescu takođe je izrazio podršku tom predlogu, napominjući da su zajednički napori mnogo efikasniji.

Pored Estonije, koja je pokrenula inicijativu za zajedničku nabavku, podržale su je i Poljska i Francuska.