Filmske zvezde Berlinala pokazuju solidarnost sa iranskim demonstrantima

Filmske zvezde Berlinala pokazuju solidarnost sa iranskim demonstrantima

Desetine glumaca i filmskih stvaralaca okupilo se u subotu na crvenom tepihu Berlinala da pokažu solidarnost sa antivladinim demonstrantima u Iranu, a jedan iranski režiser u izgnanstvu predviđa skori pad vlade u zemlji, preneo je Rojters.

„Vreme režima je prošlo“, rekao je Sepideh Farsi Rojtersu na crvenom tepihu. „Vreme je za promene – mislim da ljudi to zaista shvataju.

Neki od prisutnih na demonstracijama – uključujući farsi, čiji je animirani film „Sirena“ otvoren u četvrtak, i nagrađivani režiser Farzad Pak – držali su plakate ukrašene kurdskim revolucionarnim sloganom „Jin, Jiian, Azadi“ (Žena, Život, sloboda).

Drugi su pravili znake pobede ili skandirali slogan dok su rukama udarali u vazduh.

Demonstracije u Berlinu usledile su nakon što su protesti izbili u četvrtak u Iranu, a ulice u velikom broju gradova bile su ispunjene ljudima koji su zahtevali rušenje Islamske Republike.

Berlinale je ove godine bojkotovao iranske filmske institucije, ali prikazuje niz filmova nezavisnih reditelja iz zemlje, a iranska potraga za slobodom je jedna od glavnih ovogodišnjih tema.

Zabrana iranskih institucija poslala je „veoma snažan signal“, dodao je Farsi. „Iranske institucije su uvek bile ovde; njihovo odsustvo otvara mesto za druge nezavisne institucije.

Ostali iranski filmovi koji će biti prikazani ove godine uključuju „Gde Boga nema“ Mehrana Tamadona i „I, ka srećnim uličicama“, poetsku razglednicu indijskog režisera Sreemoiee Singha za zemlju.

Demonstracije su uslijedile nakon panel diskusije u kojoj se istražuje uloga umjetnosti u protestima, tokom koje je Pak opisao vladu kao „totalitarni režim u kojem samoizražavanje nije dozvoljeno“.

Iranski režiser Džafar Panahi, koji je kritikovao vladu, uhapšen je u Iranu u julu zbog očigledno podrške antivladinim demonstracijama. On je pušten uz kauciju ranije ovog meseca.

U to vreme, direktori Berlinala Marijet Risenbek i Karlo Šatrijan nazvali su hapšenje Panahija, bivšeg dobitnika prestižne festivalske nagrade Zlatni medved, „kršenjem slobode izražavanja”.