Ruski izaslanik tvrdi da je Zapad odlučan da uništi Rusiju

Ruski izaslanik tvrdi da je Zapad odlučan da uništi Rusiju

UJEDINjENE NACIJE — Nedelju dana pre godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, ambasador Kremlja u UN je tvrdio da je Zapad vođen svojom rešenošću da uništi Rusiju i izjavio: „Nismo imali drugog izbora osim da branimo svoju zemlju – branimo je od vas, da branimo naš identitet i našu budućnost”, preneo je AP.

Zapadni ambasadori su uzvratili, optužujući Rusiju da koristi sastanak Saveta bezbednosti na kojem je sazvao lekcije naučene iz neuspeha u rešavanju sukoba između Ukrajine i separatista koje podržava Rusija koji je počeo 2014. kako bi opravdala ono što je francuski ambasador u UN Nikolas De Rivijer nazvao „neopravdanim“ – Invazija Rusije na svog manjeg suseda 24. februara 2022.

Sastanak u petak u savetu — jedinom međunarodnom mestu gde se Rusija redovno suočava sa Ukrajinom i njenim zapadnim pristalicama — stavio je u središte reflektora duboki ponor između zaraćenih strana dok sukob prelazi u drugu godinu bez nazire kraja, desetine hiljada žrtava na obe strane, a očekuju se nove vojne ofanzive.

Ruski ambasador u UN-u Vasilij Nebenzia optužio je zapadne nacije, uključujući Francusku i Nemačku, da „koče“ u sprovođenju sporazuma iz Minska koje su posredovale dve zemlje kako bi se okončao sukob između Ukrajine i separatista u Lugansku i Donjecku na industrijskom istoku zemlje koji uglavnom govori ruski. rasplamsao se u aprilu 2014. nakon ruske aneksije Krima.

„Vi ste dobro znali da je proces iz Minska za vas samo dimna zavesa, kako biste ponovo naoružali režim u Kijevu i pripremili ga za rat protiv Rusije u ime vašeg geopolitičkog interesa“, rekao je Nebenzja.

Zamenik američkog ambasadora Ričard Mils optužio je Rusiju da nije sprovela „jednu obavezu koju je dala“ u sporazumima iz Minska, dok su druge potpisnice — Francuska, Nemačka, Ukrajina i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju — „postojale da ih sprovedu u dobroj veri .”

Francuski de Rivijer rekao je da njegova zemlja i Nemačka „neumorno“ rade od 2015. na promovisanju dijaloga između strana. „Poteškoće na koje se susreću u primeni ovih sporazuma nikada ne mogu poslužiti kao opravdanje ili olakšavajuće okolnosti za izbor Rusije da prekine dijalog nasiljem“, naglasio je on.

De Rivijer je podsetio da je pre tačno godinu dana, 17. februara 2022, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin ponovo potvrdio savetu da su sporazumi iz Minska „jedini međunarodni pravni osnov” za rešavanje sukoba u Ukrajini i da su glasine o ruskom vojne intervencije su bile neosnovane i proistekle iz zapadne paranoje. Četiri dana kasnije, Rusija je priznala nezavisnost Donjecka i Luganska, a 24. februara je izvršila invaziju na Ukrajinu.

„Jedina i jedina lekcija koju treba naučiti je da je Rusija, napavši Ukrajinu, sama izabrala da prekine dijalog i pregovore“, rekao je De Rivijer. „Samo doneta je odluka da se razbiju sporazumi iz Minska, čiji je glavni cilj, podsetimo se, bila reintegracija nekih regiona Donjecka i Luganska pod punim suverenitetom Ukrajine, u zamenu za široku decentralizaciju.

Britanska ambasadorka u UN Barbara Vudvord takođe je citirala Veršinjinovu izjavu Savetu da su tvrdnje o ruskom napadu bile neosnovane nedelju dana pre nego što je predsednik Vladimir Putin naredio invaziju, i rekla da je Ujedinjeno Kraljevstvo naučilo neke lekcije.

„Rusija je lagala kada smo upozorili na njenu nameru da napadne Ukrajinu“, rekla je ona. „Rusija je planirala rat dok smo mi pozivali na diplomatiju i deeskalaciju, a Rusija nastavlja da bira smrt i uništenje dok svet poziva na pravedan mir.

Ruski Nebenzia okrivio je „zločinačku politiku ukrajinskog rukovodstva koju je podsticao kolektivni Zapad“ za odbijanje da primeni sporazume iz Minska.

Posle godinu dana rata, rekao je zapadnim članovima Saveta bezbednosti: „Očigledno je da nećemo moći da živimo u budućnosti kao što smo živeli u prošlosti.

Nebenzia je optužio Zapad za „duboku rusofobiju“ i „odlučnost da uništim svoju zemlju, koristeći druge ako je moguće“. I tvrdi da nije zainteresovana „za izgradnju evropskog i evroatlantskog sistema bezbednosti zajedno sa Rusijom“ jer „za vas takav sistem može biti usmeren samo protiv Rusije“.

„Nemamo više poverenja u vas i ne možemo da poverujemo nikakvim obećanjima koja ste dali – ni u vezi sa neširenjem NATO-a na istok, ni u vašoj želji da se ne mešate u naše unutrašnje stvari, ni u vašoj rešenosti da živite. mir“, rekao je Nebenzia.

„Pokazali ste da je nemoguće pregovarati sa vama“, rekao je on. „Pokazali ste koliko ste izdajnički tako što ste na našim granicama stvorili neonacističku, neonacionalističku košnicu, a zatim je podmetnuli.

Ambasador Ukrajine u UN-u Sergij Kislica optužio je Rusiju za kršenje sporazuma iz Minska, navodeći kao primer memorandum iz Minska od 19. septembra 2014. kojim se nalaže svim vojsci, miliciji i plaćenicima da napuste Ukrajinu, a koji nikada nije sproveden.

Istina je da se jednom zauvek pokazalo da je sa Putinom nemoguće pregovarati“, rekao je on. „Rusko dosledno podrivanje i konačno ubijanje sporazuma iz Minska to čini kristalno jasnim.

Ukrajina poziva „zdrave snage u Rusiji, ako ih ima, da se opamete i primoraju Putina da sprovede zahteve Generalne skupštine UN da odmah prekine upotrebu sile i da povuče ruske vojne snage iz Ukrajine“, rekao je Kislica. „Diktator treba da odustane i da se povuče u prošlost.“