Pentagon šalje svog kineskog stručnjaka na Tajvan

Pentagon šalje svog kineskog stručnjaka na Tajvan

Najviši kineski zvaničnik Pentagona doputovao je na Tajvan da se sastane sa kolegama na ostrvu, prema više medija. Navedena poseta je prva odbrambena delegacija na visokom nivou koju je Vašington poslao u poslednjih nekoliko godina, a dolazi u vreme rastućih tenzija sa Pekingom.

Majkl Čejs, zamenik pomoćnika ministra odbrane Kine, otputovao je u petak na Tajvan posle sastanaka u Mongoliji, izvestio je Fajnenšel tajms, pozivajući se na četiri neimenovana zvaničnika. Pentagon je odbio da potvrdi posetu, samo rekavši da je američka „podrška i odbrambeni odnos sa Tajvanom i dalje usklađeni sa trenutnom pretnjom koju predstavlja Narodna Republika Kina“.

„Naša posvećenost Tajvanu je čvrsta i doprinosi održavanju mira i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza i unutar regiona“, rekao je portparol Pentagona, potpukovnik Martin Majners.

Putovanje je potvrđeno od strane dva izvora do kojih je Rojters došao kasnije u petak, koji su razgovarali o poseti pod uslovom anonimnosti i nisu ponudili više detalja o džanketu.

Upitan da prokomentariše Čejsovo navodno putovanje, tajvanski ministar odbrane Čiu Kuo-čeng je rekao da „nije baš siguran“ da će biti bilo kakve posete, ali je dodao da su „oni koji su nam prijateljski dobrodošli“.

„Neću objašnjavati detalje. Neću objašnjavati dok ne dobijem formalno obaveštenje“, rekao je ministar.

Čejs bi bio najviši američki vojni zvaničnik koji je otputovao na ostrvo od 2019. godine, kada se zamenik pomoćnika ministra odbrane za istočnu Aziju Heino Klink sastao sa tajvanskim zvaničnicima na još jednoj tihoj rundi razgovora. Bio je najviši zvaničnik odbrane koji je posetio u poslednjih 40 godina.

Prema Ministarstvu odbrane, Čejs je ranije radio kao viši politikolog za korporaciju RAND, gde se njegovo istraživanje fokusiralo na „kinesku vojnu modernizaciju“ i tajvansku odbrambenu politiku, između ostalog.

Tenzije između Sjedinjenih Država i Pekinga dostigle su nove visine tokom prošle godine, sa odnosima koji su se ubrzano pogoršavali nakon što je tadašnja predsednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi otputovala na Tajvan u avgustu 2022. Iako Kina smatra Tajvan delom svoje suverene teritorije i zahteva da stranci nacije nemaju direktne veze sa ostrvom, Vašington je organizovao bezbroj sastanaka sa tajvanskim zvaničnicima i nastavlja da daje zeleno svetlo za prodaju oružja za vojsku Tajpeja.

Peking je u četvrtak uveo sankcije američkim proizvođačima oružja Lockheed Martin i Raitheon zbog prodaje oružja Tajvanu, samo jedan dan nakon što su kineski zvaničnici obećali da će preduzeti „kontramere“ protiv „američkih subjekata koji podrivaju suverenitet i bezbednost Kine“.

Neprijateljstva između dve sile su nastavila da eskaliraju otkako je kineski balon na velikoj visini prešao u američki vazdušni prostor bez dozvole krajem januara, a američki zvaničnici su insistirali da je letelica korišćena za špijunažu. Peking je odbacio optužbe, tvrdeći da je balon bio namenjen naučnom istraživanju i da je slučajno skrenuo sa kursa.