Imunoterapija nakon operacije pruža značajnu korist za visokorizične pacijente sa karcinomom mokraćne bešike

Imunoterapija nakon operacije pruža značajnu korist za visokorizične pacijente sa karcinomom mokraćne bešike

Imunoterapija nakon operacije povećala je šanse pacijenata sa karcinomom mokraćne bešike da ostanu bez raka u poređenju sa pacijentima koji su primali placebo, prema rezultatima kliničkog ispitivanja podeljenim u kasnoj usmenoj prezentaciji na Simpozijumu o genitourinarnom karcinomu 2023. Američkog društva za kliničku onkologiju (ASCO) februara.

Matthev Galski, MD, ko-direktor Centra izvrsnosti za rak mokraćne bešike na Institutu za rak Tisch na planini Sinai, predstavio je trogodišnje rezultate praćenja iz faze 3 CheckMate 274 ispitivanja. Pacijenti u ispitivanju imali su urotelni karcinom bešike ili gornjeg urinarnog trakta i imali su tumorske karakteristike koje ukazuju na visok rizik od recidiva.

„Adjuvantni nivolumab je postao standard nege na osnovu početnih rezultata CheckMate 274“, rekao je dr Galski. „Ovi rezultati, koji pokazuju nastavak preživljavanja pacijenata tri godine kasnije, pojačavaju adjuvantni nivolumab kao standard nege za pacijente sa mišićno invazivnim urotelnim karcinomom bešike ili gornjeg urinarnog trakta. Normalno, pacijenti sa ovim karcinomom suočavaju se sa velikom šansom za recidiv, posebno u prve tri godine nakon hirurškog uklanjanja bešike ili bubrega.“

Ovi novi podaci su pokazali da je nakon otprilike tri godine praćenja nivolumab povećao šanse ovih pacijenata da ostanu bez raka nakon operacije u poređenju sa pacijentima koji su primali placebo. Prosečno vreme pre relapsa se udvostručilo kod pacijenata koji su primali nivolumab, koji je inhibitor kontrolne tačke imunog sistema monoklonalnih antitela koji koristi imuni sistem za borbu protiv raka. Za podgrupu pacijenata u kliničkom ispitivanju koji su primili imunoterapiju, preživljavanje bez bolesti bilo je više od šest puta više od pacijenata na placebu.

Među 699 pacijenata u ispitivanju, polovina je primala nivolumab, a druga polovina je primala placebo svake dve nedelje tokom jedne godine. Adjuvantni nivolumab u odnosu na placebo nije bio povezan sa oštećenjem kvaliteta života. Ovo ispitivanje je sprovedeno uz podršku Bristol Miers Skuibba, proizvođača imunoterapije, u saradnji sa ONO Pharmaceutical Compani Ltd.