Čuvar britanske ambasade koji je špijunirao za Rusiju osuđen na 13 godina zatvora

Čuvar britanske ambasade koji je špijunirao za Rusiju osuđen na 13 godina zatvora

Čovek koji je ruskoj državi preneo veoma osetljive informacije dok je radio kao obezbeđenje u britanskoj ambasadi u Berlinu osuđen je u petak u londonskom sudu na 13 godina i dva meseca zatvora.

Sud je saslušao Dejvida Balantajna Smita (58) koji je prikupljao poverljive informacije više od tri godine, uključujući „tajne“ vladine komunikacije sa tadašnjim premijerom Borisom Džonsonom i druge osetljive dokumente, piše Rojters.

Sudija Mark Vol rekao je da optužbe za koje je Smit osuđen uključuju ponašanje između 2020. i 2021. godine, ali da su njegove „subverzivne aktivnosti počele dve godine ranije“.

Smit je prihvatio da pošalje dva pisma koja sadrže osetljive informacije pojedincima u ruskoj ambasadi u Berlinu, ali je Vol dodao: „Siguran sam da ste u nekom trenutku 2020. uspostavili redovan kontakt sa nekim u ruskoj ambasadi.

„Rusi su vas platili za vašu izdaju“, rekao je sudija Smitu.

Smit je u novembru priznao krivicu za osam krivičnih dela po Zakonu o službenoj tajni, uključujući jednu optužbu u vezi sa prenošenjem informacija general-majoru Sergeju Čuhrovu, ruskom vojnom atašeu u Berlinu, u novembru 2020.

Ostalih sedam optužbi uključuje prikupljanje informacija koje bi mogle biti korisne Rusiji, od kojih se četiri odnose na oficira MI5 koji se predstavljao kao „Dmitrij“, ruski državljanin koji je navodno pružao pomoć Britaniji.

Ranije ove nedelje, Smit je rekao sudu da se „gadi sebi i da se stidi onoga što sam uradio“ i da je počeo da prikuplja poverljive informacije tokom spora sa kolegama i dok je patio od depresije.

Rekao je da je dokumente snimio nakon što je popio „sedam krigli piva“, dodajući: „To je tada izgledalo kao dobra ideja“. Ali on je rekao da nikome nije prosleđivao dokumente jer bi to „svesno oštetilo UK“.

Ali sudija je odbacio Smitov dokaz da je osećao kajanje, rekavši: „Vaše žaljenje nije ništa drugo do samosažaljenje“.