Protesti tokom noći potresaju Teheran, druge iranske gradove

Protesti tokom noći potresaju Teheran, druge iranske gradove

Protesti su ponovo potresli Iran preko noći nakon naizgled usporavanja poslednjih nedelja, a demonstranti su pozivali na rušenje Islamske Republike, prenosi Rojters.

Marševi u brojnim gradovima, uključujući Teheran, koji su počeli u četvrtak uveče i nastavili u noć, obeležili su 40 dana od pogubljenja dvojice demonstranata prošlog meseca.

Mohammad Mehdi Karami i Seiied Mohammad Hosseini su obešeni 8. januara. Dvojica drugih su pogubljena u decembru.

Protesti koji su zahvatili Iran počeli su prošlog septembra nakon smrti u pritvoru 22-godišnje Kurdske Iranke Mahse Amini zbog kršenja politike hidžaba, koja zahteva od žena da u potpunosti pokriju kosu i telo.

Video snimci u petak prikazuju demonstracije tokom noći u nekoliko naselja u Teheranu, kao i u gradovima Karadž, Isfahan, Kazvin, Rašt, Arak, Mašhad, Sanandaj, Korveh i Izeh u provinciji Khuzestan.

Na onlajn video snimku navodno iz svetog šiitskog grada Mašhada na severoistoku se vidi kako demonstranti skandiraju: „Moj mučenički brate, osvetićemo tvoju krv“.

Rojters nije mogao da potvrdi video snimke.

Dugi talas nemira predstavljao je jedan od najjačih izazova Islamskoj Republici od revolucije 1979. godine. Otvoreno prkoseći pravilima o hidžabu, žene su mahale i palile svoje šalove ili sekle kosu.

Iako se činilo da su se nemiri smanjili poslednjih nedelja, verovatno zbog pogubljenja ili brutalnog obračuna, akti građanske neposlušnosti nastavljaju se nesmetano.

Noćni antirežimski povici odjekuju Teheranom i drugim gradovima. Mladi prskaju grafite noću osuđujući republiku ili pale provladine bilborde ili znakove na glavnim autoputevima. Neobučene žene pojavljuju se na ulicama, tržnim centrima, prodavnicama i restoranima uprkos strašnim upozorenjima zvaničnika.

Mnoge žene među desetinama nedavno oslobođenih zatvorenika pozirale su otkrivene pred kamerama.

Vlasti nisu odustale od politike obaveznog hidžaba, stuba Islamske Republike.

Poslednjih nedelja iranski mediji su izvestili o zatvaranju nekoliko preduzeća, restorana i kafića zbog nepoštovanja pravila o hidžabu.

Ranije ovog meseca, jednoj teheranskoj apoteci je naloženo da se zatvori jer „njezin vlasnik nije poštovao osobu koja ju je upozorila da drži hidžab“, izvestila je u sredu novinska agencija iranskog pravosuđa Mizan.

Prošle nedelje, iranski zvaničnici su pozvali sindikate na strožiju primenu propisa o hidžabu u teheranskim prodavnicama i preduzećima.

Studentice koje su bile nepropisno pokrivene upozorene su prošlog meseca da će im biti zabranjen ulazak na univerzitet u Teheranu, dok su lokalni mediji izvestili da je oko 50 studenata sprečeno da uđe na Univerzitet Urmija na severozapadu zbog kršenja pravila o hidžabu.

Aktivisti za ljudska prava kažu da je više od 500 demonstranata ubijeno od septembra, uključujući 71 maloletnika. Skoro 20.000 je privedeno. Najmanje četiri osobe su obešene, navodi pravosuđe.

Karami, 22-godišnji šampion u karateu, i Hoseini osuđeni su za ubistvo pripadnika paravojne milicije Basij.

Amnesti internešenel je saopštio da se sud koji je osudio Karamija oslanjao na iznuđena priznanja. Hoseinijev advokat je rekao da je njegov klijent bio mučen.

Dvojica su pogubljena 8. odnosno 12. decembra.

Pet aktivistkinja koje su puštene u četvrtak navele su u zajedničkom saopštenju da svoju slobodu duguju solidarnosti „slobodoljubivih ljudi i mladih Irana“, navodi se u objavama na društvenim mrežama.

„Dan slobode je blizu“, rekli su.