Španski sud podržava izručenje Britanca zbog hakovanja Bajdena

Španski sud podržava izručenje Britanca zbog hakovanja Bajdena

Španski sud odobrio je u petak izručenje Sjedinjenim Državama Britanca osumnjičenog za hakovanje Tviter naloga vodećih javnih ličnosti, uključujući predsednike Džoa Bajdena i Baraka Obamu.

Policija je uhapsila Džozefa Džejmsa O’Konora u julu 2021. godine u gradu Esteponi na jugu zemlje koji je dom velikog broja Britanaca.

Suočen je sa višestrukim optužbama u vezi sa hakovanjem preko 130 Tviter naloga u julu 2020, uključujući i naloge tadašnjeg demokratskog predsedničkog kandidata Bajdena.

Pogođeni su i nalozi bivšeg predsednika Baraka Obame, suosnivača Majkrosofta Bila Gejtsa i šefa Tesle Elona Maska, koji je sada vlasnik Tvitera.

Američki zvaničnici navode da je O’Konor oteo naloge slavnih ličnosti, a zatim zatražio od njih da pošalju bitkoin na račun, obećavajući da će udvostručiti njihov novac.

Španski nacionalni sud saopštio je u petak da je on takođe osumnjičen da je hakovao Snepchat nalog neimenovane javne ličnosti, a zatim zapretio da će objaviti njegove gole slike ukoliko ne bude novčano obeštećen.

Rečeno je da su ispunjeni „neophodni uslovi“ da Španija pristane na američki zahtev za ekstradiciju 23-godišnjaka, koji je takođe poznat pod aliasom „Plugwalk Joe“.

Španski kabinet još uvek mora da ga odobri, iako se obično pridržava odluka suda.

O’Konor takođe može da se žali na ekstradiciju. On se suočava sa optužbama u vezi sa neovlašćenim pristupom računaru, iznudom i sajber-uhođenjem.

Njegov tim odbrane je tvrdio da bi mu trebalo suditi u Španiji, gde su se nalazili kompjuterski serveri koji su navodno korišćeni u hakovanju.

Američki sud je 2021. osudio tinejdžera sa Floride optuženog da je organizovao napad na tri godine maloletničkog zatvora na osnovu sporazuma o priznanju krivice.

Grejem Ivan Klark je imao samo 17 godina kada je optužen i njegov slučaj je prebačen na državni sud u Floridi zbog njegovog maloletničkog statusa.