Pretresom Pensove kancelarije DOJ-a nisu pronađeni novi poverljivi dokumenti

Pretresom Pensove kancelarije DOJ-a nisu pronađeni novi poverljivi dokumenti

Ministarstvo pravde je u petak nekoliko sati pretresalo kancelariju vašingtonske grupe bivšeg potpredsednika Majka Pensa u okviru istrage o otkrivanju osetljivih dokumenata u kućama i kancelarijama sadašnjih i bivših najviših američkih zvaničnika.

Savetnik Pensa Devin O’Mali rekao je da nisu otkriveni dodatni dokumenti sa poverljivim oznakama tokom „temeljne i neograničene pretrage” kancelarije Unapređenje američke slobode, neprofitne grupe koju je Pens pokrenuo 2021. Jedan registrator — za koji se veruje da je deo Pensove 2020. pripreme za debatu — „sa otprilike tri prethodno redigovana dokumenta“ su preduzeli agenti.

Pretres, opisan kao sporazumni nakon pregovora između Pensovih predstavnika i Ministarstva pravde, dolazi nedelju dana nakon što je FBI pretresao Pensov dom u Indijani i otkrio još jedan dokument sa poverljivim oznakama. To je bilo nakon što su advokati koje je Pens angažovao prošlog meseca otkrili ono što su pomoćnici opisali kao „mali broj“ potencijalno osetljivih dokumenata za koje kažu da su nenamerno prevezeni u Pensov dom u kutijama na kraju Trampove administracije.

Pens je zatražio od svojih advokata da izvrše pretres nakon negodovanja zbog otkrića poverljivih dokumenata u kući i kancelariji predsednika Džoa Bajdena u Delaveru. Više puta je rekao da nije znao da su tamo.

Spremnost Pensa i Bajdena da dozvole FBI-ju da pretrese njihove domove i kancelarije je u suprotnosti sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom, koji je pod federalnom istragom zbog sopstvenog rukovanja poverljivim informacijama i čije je odbijanje da sarađuje sa zvaničnicima prošle godine dovelo do toga da Ministarstvo pravde mora da dobije nalog bez presedana da pregleda svoju imovinu na Floridi.

Do toga dolazi i nakon što je Pens, od koga se u narednim mesecima očekuje da pokrene kampanju za predsednika, najavio da će se boriti protiv poziva da se pojavi pred velikom porotom u odvojenoj istrazi o naporima Trampa i njegovih saveznika da ponište rezultate Izbori 2020.

Pens je opisao poziv kao „bez presedana“ i „neustavan“ i tvrdi da je zaštićen od poziva da se pojavi jer je delovao u svojstvu predsednika Senata kada je predsedavao overi glasanja 6. januara, 2021 — dan kada je rulja koja podržava Trampa nasilno upala u zgradu Kapitola.

Portparol Ministarstva pravde nije odmah odgovorio na poziv tražeći komentar o pretresu u petak.

„Potpredsednik je dosledno sarađivao sa odgovarajućim vlastima, bio je potpuno transparentan i raduje se skorom završetku ovog pitanja“, rekao je O’Meli.