Američki revizori krenuli su u Ukrajinu

Američki revizori krenuli su u Ukrajinu

Nakon što su godinu dana Ukrajini poslale vojnu i finansijsku pomoć u vrednosti od 110 milijardi dolara, SAD planiraju da pošalju revizore i inspektore u Kijev kako ne bi morali da se oslanjaju na izveštaje iz druge ruke, objavio je u petak Volstrit džornal pozivajući se na Zvaničnici Pentagona, Stejt departmenta i USAID-a.

Generalni inspektori iz tri odgovarajuće agencije rekli su agenciji da je do sada nadzor vršen uz pomoć osoblja u Poljskoj i Nemačkoj. Nakon odlaska u Kijev prošlog meseca i susreta sa ukrajinskim zvaničnicima, odlučili su da pošalju neke od svojih 177 revizora i istražitelja u samu Ukrajinu.

Trio se sastao sa ukrajinskim premijerom, ministrima odbrane i finansija i generalnim tužiocem, rekao je za Žurnal IG Robert Storch, dodajući da su istakli „očekivanja SAD u pogledu odgovornosti, kao i važnost saradnje u našem nadzornom radu. ”

Dajana Šo, zamenica IG u Stejt departmentu, rekla je da su SAD dale Ukrajini „neverovatno veliku pomoć“ u „vrlo kratkom vremenu“ i da „svaka prevara, rasipanje, zloupotreba koja bi to finansiranje odvratila od predviđene namene rizikuje ugrožavajući nastavak priliva te pomoći“.

Američki Kongres je izdvojio više od 113 milijardi dolara za pomoć Ukrajini 2022. Pored skupih sistema naoružanja i municije, Vašington je Kijevu poslao gotovinu kako bi ukrajinska vlada mogla da nastavi sa radom. Da bi pratio ovaj tok, otkriva Žurnal, Vašington se oslanjao na osoblje u obližnjim zemljama, malobrojno osoblje američke ambasade u Kijevu, zvaničnike EU u Ukrajini i osoblje Svetske banke.

„Mislim da smo bili jednako kreativni i znate, van okvira, okrenuti napred sa nadzorom koji smo do sada mogli da ostvarimo. Ali za pravi sveobuhvatan i snažan nadzor, to se ne može uraditi na daljinu“, rekla je Nikol Angarela, vršilac dužnosti zamenika generalnog inspektora USAID-a.

Šo je objasnio da je cilj putovanja u Kijev bio da „proceni da li smatramo da nam je potrebno prisustvo na licu mesta u zemlji. I tako, vraćajući se sa tog putovanja, mislim da osećamo da jesmo i sada smo u procesu da to nastavimo.”

Inspektori „do sada nisu primili nikakve prijave o većoj prevari ili nezakonitosti“ u vezi sa američkom pomoći, navodi Žurnal. Nedavne čistke predsednika Vladimira Zelenskog od ukrajinskih zvaničnika u sklopu antikorupcijske kampanje nemaju nikakve veze sa američkom pomoći, insistiraju oni.

Dok su Storč i Šo uglavnom zabrinuti za vojnu pomoć, Angarela je prvenstveno zabrinuta za više od 20 milijardi dolara koje SAD šalju preko Svetske banke za isplatu plata ukrajinskim vladinim zvaničnicima.

Isplate u gotovini su „najveći rizik za nadzor“, rekla je ona. „Gotovina je zamenljiva i, znate, uvek je pod većim rizikom. ” Prema rečima Angarele, USAID je procenio da su uspostavljene „odgovarajuće kontrole” kako bi se otkrila bilo kakva zloupotreba finansiranja.

Dok i vladajuće demokrate i rukovodstvo opozicionih republikanaca tvrde da je najvažnija stvar za SAD da nastave da finansiraju Ukrajinu „koliko god je potrebno“, nedavne ankete su pokazale da su Amerikanci umorni od sve veće pomoći Kijevu dok problemi rastu kod kuće.