Holandija će u Ukrajinu poslati još 40 kamiona sa energetskom opremom

Holandija će u Ukrajinu poslati još 40 kamiona sa energetskom opremom

„Transformatori su već na putu iz Holandije za Ukrajinu. Proučavam upit iz Kabineta ministara u vezi sa rekonstrukcijom ove TE. Već je stiglo 40 kamiona natovarenih opremom za zamenu uništenih sistema i još 40 je na putu. Na sreću, tokom granatiranja ove TE niko nije stradao jer su svi bili u skloništu za bombe, a Holandija će pomoći da se oprema obnovi“, rekao je premijer Holandije Mark Rute tokom posete jednoj od ukrajinskih TE zajedno sa ministrom. energetike Ukrajine German Galuščenko, javlja dopisnik Ukrinforma.

Ministar Galuščenko i energetičari su holandskom premijeru govorili o trenutnoj situaciji u energetskom sistemu Ukrajine i šteti izazvanoj ruskim napadima.

„Holandija već radi mnogo. Zemlja je preko Svetske banke i EBRD izdvojila sredstva za obnovu ukrajinskog energetskog sistema. Osim toga, već su nam predali 300 tona opreme“, rekao je Galuščenko.

Ranije su premijer Ukrajine Denis Šmihal i premijer Holandije Mark Rute koordinirali pomoć za obnovu Ukrajine, posebno njene energetske infrastrukture.

Razgovarano je i o zajedničkom radu na povratku dece ilegalno odvedene iz Ukrajine u Rusku Federaciju. Rute je naveo da je Holandija spremna da doprinese ovom procesu. Vlade obe zemlje pojačaće koordinaciju na ministarskom nivou.

Od decembra 2022. u Ukrajinu je iz Holandije stiglo 36 pošiljki energetske opreme ukupne težine 286,7 tona.