Tajvan saopštio da je kineski balon pronađen na severnom ostrvu

Tajvan saopštio da je kineski balon pronađen na severnom ostrvu

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da je kineski meteorološki balon sleteo na jedno od njegovih okolnih ostrva, usred optužbi SAD da su takve letelice poslate širom sveta da špijuniraju Vašington i njegove saveznike, preneo je AP.

U saopštenju ministarstva od četvrtka se navodi da je balon nosio opremu registrovanu na državnu elektronsku kompaniju u severnom gradu Tajjuanu.

Ostrvo na kojem je pronađeno, Tungiin, deo je ostrva Macu koje se nalazi nedaleko od obale kineske provincije Fujian.

Tajvan je zadržao kontrolu nad ostrvima nakon što su se strane podelile 1949. usred građanskog rata i oni se smatraju prvom linijom odbrane ako Kina ispuni svoje pretnje da će Tajvan staviti pod svoju kontrolu ako bude potrebno.

Pozivi i poruke poslate kompaniji identifikovanoj u izveštaju, Taiiuan Vireless (Radio) First Factori Ltd., ostali su bez odgovora. Informacije o opremi pisane su pojednostavljenim kineskim slovima koji se koriste na kopnu, a ne tradicionalnim na Tajvanu, saopštilo je ministarstvo.

Kina redovno šalje vojne avione i ratne brodove u zonu vazdušne identifikacije Tajvana i preko srednje linije Tajvanskog moreuza. To je podstaklo Tajvan da poveća kupovinu vojske iz SAD, proširi domaću proizvodnju lokalnih aviona, podmornica i borbenih brodova i proširi obaveznu vojnu službu za sve muškarce.

Vašington je najbliži vojni i diplomatski saveznik Tajvana, uprkos nedostatku formalnih veza, koje su prekinute 1979. Peking snažno protestuje zbog svih kontakata između ostrva i SAD, ali je njegova agresivna diplomatija pomogla da se izgradi snažna dvostranačka podrška Tajpeju na Kapitol Hilu .

U četvrtak, predsednik Džo Bajden rekao je da SAD razvijaju „oštrija pravila“ za praćenje, nadgledanje i potencijalno obaranje nepoznatih vazdušnih objekata, nakon tri nedelje velike drame izazvane otkrićem navodnog kineskog špijunskog balona koji je prošao kroz veći deo zemlje .

Bajden je naložio savetniku za nacionalnu bezbednost Džejku Salivanu da predvodi „međuagencijski tim“ koji će pregledati američke procedure nakon što su SAD oborile kineski balon, kao i tri druga objekta za koje je Bajden rekao da SAD sada veruju da su najverovatnije „benigni“ objekti lansirani od strane Bajdena. privatne kompanije ili istraživačke institucije.

Iako nije izrazio žaljenje zbog obaranja tri još uvek neidentifikovana objekta, Bajden je rekao da se nada da će nova pravila pomoći „da se napravi razlika između onih koji će verovatno predstavljati bezbednosne i bezbednosne rizike koji zahtevaju akciju i onih koji to ne čine“.