Akcije Man Junajteda rastu

Akcije Man Junajteda rastu

Akcije premijerligaškog kluba Mančester junajteda naglo su porasle u četvrtak uoči isteka roka za preuzimanje ponuda i prijavljeno interesovanje iz Saudijske Arabije, preneo je AP.

Akcije su na njujorškoj berzi porasle na 26,84 dolara, što je skoro 10 odsto, a očekuje se da će potencijalni kupci u petak predati početne ponude trgovačkoj banci Raine Group, koja se bavi prodajom za sadašnje vlasnike Junajteda, porodicu Glejzer.

S obzirom da se očekuje da će ponuda doći i iz Katara, izveštaji o prelasku iz Saudijske Arabije mogli bi povećati mogućnost da prodajna cena dostigne procenjenih 6 milijardi dolara.

Jim Ratcliffe, britanski milijarder, vlasnik petrohemijskog giganta INEOS, jedini je kandidat koji je javno potvrdio svoju nameru da se kandiduje, ali se poslednjih dana sve više spekuliše o širem interesovanju.

Telegraf je u četvrtak izvestio da su grupe u Saudijskoj Arabiji zainteresovane za nadmetanje.

Petak je opisan kao meki rok pre nego što se proces prodaje ubrza.

Glejzersi, koji takođe poseduju NFL Tampa Bej Bukanirse, objavili su 21. novembra da nameravaju da traže spoljno finansiranje. Od tada, Junajtedova cena akcija se više nego udvostručila sa 13,08 dolara na dan objave.

Dugo se spekulisalo o interesovanju Saudijske Arabije, a najnoviji izveštaji dolaze na pozadini očekivane ponude druge bliskoistočne zemlje, Katara.

Interesovanje bi moglo biti i iz Amerike nakon što je mnoštvo američkih ponuđača ušlo u trku za kupovinu Čelsija prošle godine.

Glejzersi su se više puta opirali pokušajima navijača Junajteda da ih isteraju od kupovine kluba 2005. godine.

Istražena je mogućnost delimične investicije kao i potpune prodaje.

Nije poznato da li je bilo koji potencijalni kupac spreman da ide tako visoko kao što se široko procenjuje na cenu od 6 milijardi dolara s obzirom na dodatni nivo ulaganja koji je potreban za ponovni razvoj stadiona Old Traford.

Rejn je vodio prodaju Čelsija, koji su Todd Boehli i Clearlake Capital kupili za 3 milijarde dolara – što je rekord za fudbalski tim.