Letonija dozvolila prebacivanje automobila zaplenjenih od pijanih vozača za potrebe ukrajinske vojske

Letonija dozvolila prebacivanje automobila zaplenjenih od pijanih vozača za potrebe ukrajinske vojske

Sejm Letonije u četvrtak je u završnom čitanju usvojio izmene i dopune Zakona o podršci civilnom stanovništvu Ukrajine, koje predviđaju mogućnost besplatnog prenosa vozila koja pripadaju državi u vlasništvo Vlade Ukrajine, navodi se u izdanju Delfi.

„Trenutno oduzeta vozila od pijanih vozača možemo da prodamo tako što ćemo ih prodati, predati na reciklažu ili rastaviti na rezervne delove, ali vidimo da bi u sadašnjim uslovima bila korisna podrška narodu Ukrajine“, navodi se u saopštenju šefa Komisije za odbranu, unutrašnje poslove i prevenciju korupcije Rajmonda Bergmanisa, koji je odgovoran za promociju nacrta zakona.

Odluku o prenosu vozila koja pripadaju državi donosiće Vlada u svakom konkretnom slučaju u skladu sa odredbom o postupku besplatnog prenosa državne pokretne imovine u vlasništvo stranih vlada i međunarodnih organizacija.

Planirano je da se proces prenosa vozila organizuje preko organizacije koja sarađuje sa vladom Ukrajine i koja je primila konkretne zahteve za pomoć, navodi se u napomeni uz zakon.

Koalicija u Sejmu Letonije ranije je postigla dogovor da automobili oduzeti pijanim vozačima mogu da budu prebačeni za potrebe ukrajinske vojske.

Letonski Sejm je u oktobru usvojio zakon o kriminalizovanju vožnje u alkoholisanom stanju.