Pens kaže da će se boriti protiv sudskog poziva sve do Vrhovnog suda

Pens kaže da će se boriti protiv sudskog poziva sve do Vrhovnog suda

Bivši potpredsednik Majk Pens izjavio je u sredu da će osporiti sudski poziv specijalnog tužioca koji nadgleda Trampovu istragu – i da će ga, ako bude potrebno, podneti Vrhovnom sudu.

Specijalni savetnik Džek Smit, koga je imenovalo Ministarstvo pravde, istražuje napore bivšeg predsednika Donalda Trampa i njegovih saveznika da ponište rezultate izbora 2020. Pens je bio na Kapitolu na ratifikaciji pobede Džoa Bajdena dok su Trampove pristalice napale zgradu 6. januara 2021, zizveštava AP.

Smit pokušava da iznudi Pensovo svedočenje pred velikom porotom.

„Prvo da budem jasan: boriću se protiv poziva Bajdenovog Ministarstva pravde da se pojavim pred velikom porotom jer verujem da je to neustavno i bez presedana“, rekao je Pens novinarima u Ajovi, državi koja će održati prvo takmičenje za nominovanje primarnog GOP-a.

„Nikada ranije u američkoj istoriji potpredsednik nije bio pozvan da se pojavi na sudu da svedoči protiv predsednika sa kojim rade“, rekao je on.

Rekao je da je spreman da odnese slučaj „koliko god treba, ako bude potrebno do Vrhovnog suda Sjedinjenih Država“.

Asošiejted pres je ranije izvestio da je Pens, koji je postavljao temelje za verovatnu predsedničku kandidaturu 2024. godine, bio spreman da ospori zahtev za njegovo pojavljivanje na ustavnim osnovama.

Saradnici tvrde da je on, pošto je bio predsednik Senata 6. januara, zaštićen ustavnom klauzulom o „govoru ili debati“ od prinude da svedoči. Ta odredba ima za cilj da zaštiti članove Kongresa od pitanja o zvaničnim zakonodavnim aktima.

Smitov portparol je odbio da komentariše. Očekuje se da će se Ministarstvo pravde, koje je ranije odbilo da komentariše Pensov sudski poziv, usprotiviti naporima bivšeg potpredsednika i tvrditi da je njegova saradnja od suštinskog značaja.

Pens je primetio tokom ranijeg zaustavljanja u Mineapolisu da je pisao i opširno govorio o Trampovim naporima da izvrši pritisak na njega da poništi rezultate izbora – nešto što nije imao moć da uradi – i više puta je osudio Trampove napore kao „nepromišljene“ i „ opasno.”

„Nemam šta da krijem i ponosan sam na ono što smo postigli. Ali za mene, ovo je trenutak kada morate da odlučite gde ćete stajati, a ja se držim Ustava Sjedinjenih Država“, rekao je on.

On je dodao da očekuje da će Tramp pokušati da potvrdi privilegiju izvršne vlasti da blokira sopstveno svedočenje. „To nije moja borba. Moja borba je za podelu vlasti“, rekao je Pens.

Pens je dao svoje komentare nakon što je naslovio događaje u Mineapolisu i Cedar Rapidsu koji su imali za cilj okupljanje konzervativnih roditelja koji se protive politici afirmacije transrodnih osoba u javnim školama. Događaji su usledili pošto je savezni žalbeni sud trebalo da sasluša usmene argumente u Sent Polu u tužbi koju je prošlog leta pokrenula grupa koja predstavlja roditelje učenika u školskom okrugu Linn-Mar u Marionu, Ajova.

Roditelji brane obrazovanje pokušavaju da ponište politiku koju je školski odbor usvojio prošle godine i dozvoljava transrodnim učenicima da zatraže plan rodne podrške kako bi započeli društvenu tranziciju u školi bez dozvole roditelja. Pensova grupa za zastupanje, Unapređenje američke slobode, podnela je amikus podnesak u slučaju, kao i desetine uglavnom konzervativnih grupa i nekoliko konzervativnih država.

„Širom zemlje, politički korektna država dadilja gazi roditeljska prava koja uništava naše škole i govori našim roditeljima da nemaju nikakvu ulogu u najvažnijim odlukama svoje dece“, rekao je Pens u Mineapolisu, gde je tvrdio da roditelji moraju biti obavešteni o takvim odlukama. „Ne pravite plan tranzicije polova za moje dete bez mog znanja ili saglasnosti“, rekao je on.

Iako Pens kaže da tek treba da donese odluku o 2024. godini, on je posetio Ajovu nekoliko puta od izbora 2020. A njegov događaj u sredu izgledao je kao zaustavljanje kampanje, održano u piceriji gde kandidati obično sude sa biračima.

Pens se nada da će privući podršku društvenih i religioznih konzervativaca u nečemu što bi moglo da bude prepuno primarno takmičenje koje već uključuje Trampa i bivšu ambasadorku Ujedinjenih nacija Niki Hejli, koja je u sredu zvanično pokrenula svoju kampanju.

U tom cilju, Pensova grupa za zastupanje pokrenula je prošle nedelje novu kampanju o pitanju škola, što je žarište za mnoge na desnici, dok se Hejli i drugi predsednički potencijali, uključujući senatora iz Južne Karoline Tim Skota, pripremaju za sopstvene posete državi ove mesec dana.