UN će glasati o pozivu Izraelu da zaustavi naselja

UN će glasati o pozivu Izraelu da zaustavi naselja

UJEDINjENE NACIJE – Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija razmatra nacrt rezolucije, u koji je Rojters video u sredu, a kojom bi se od Izraela zahtevalo da „odmah i potpuno prekine sve aktivnosti naseljavanja na okupiranoj palestinskoj teritoriji“, prenosi Rojters.

Veće od 15 članova verovatno će u ponedeljak glasati o tekstu koji su izradili Ujedinjeni Arapski Emirati u koordinaciji sa Palestincima, rekle su diplomate.

Vlada izraelskog premijera Benjamina Netanjahua u nedelju je ovlastila devet jevrejskih naseljeničkih ispostava na okupiranoj Zapadnoj obali i najavila masovnu izgradnju novih domova u uspostavljenim naseljima, što je navelo američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da kaže da je „duboko uznemiren“.

U decembru 2016. Savet bezbednosti je zatražio od Izraela da prestane da gradi naselja. Usvojila je rezoluciju nakon što je administracija američkog predsednika Baraka Obame bila uzdržana, što predstavlja preokret od svoje prakse zaštite Izraela od akcije UN.

Misija SAD pri Ujedinjenim nacijama i izraelska misija UN nisu odmah odgovorile na zahteve za komentar na nacrt rezolucije.

U tekstu se „ponovo potvrđuje da izraelsko uspostavljanje naselja na palestinskoj teritoriji okupiranoj od 1967. godine, uključujući istočni Jerusalim, nema pravnu važnost i predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog prava“.

Takođe osuđuje sve pokušaje aneksije, uključujući odluke i mere Izraela u vezi sa naseljima.

Većina svetskih sila smatra nelegalnim naselja koja je Izrael izgradio na zemljištu koje je zauzeo u ratu sa arapskim silama 1967. godine. Izrael to osporava i navodi biblijske, istorijske i političke veze sa Zapadnom obalom, kao i bezbednosne interese.