Pobeda Dortmunda nad Čelsijem

Pobeda Dortmunda nad Čelsijem

Borusija Dortmund je u sredu pobedila Čelsi sa 1:0 u prvom meču osmine finala Lige šampiona zahvaljujući sjajnom golu Karima Adejemija i produžio pobednički niz ove godine.

Nemački internacionalac Adejemi je sprintao više od 60 metara i postigao gol u nizu kako bi svom timu doneo prednost u revanšu u Londonu 7. marta.

„Dominirali smo u prvom poluvremenu. Imali su šanse, ali mi smo kontrolisali većinu prvog poluvremena“, rekao je kapiten Dortmunda Džud Belingam.

„U drugom poluvremenu smo skinuli nogu sa gasa i oni su imali više kontrole. Pokazali smo koliko dobro možemo da se branimo i vidimo utakmice.“

Velika neefikasnost Čelsija ispred gola bila je problem za klub iz Premijer lige ove sezone i zabeležili su samo jednu pobedu u 2023.

Propustili su nekoliko dobrih šansi protiv Dortmunda, uključujući i udarac preko Žoaa Feliksa, ali nisu uspeli da izjednače.

Izgledali su oštrije na početku utakmice i Tijago Silva je ubacio loptu u mrežu nakon 16 minuta, ali je kapiten Čelsija kažnjen zbog igre rukom nakon što je pokušao glavom u centaršut.

Dortmund je postepeno pronašao više prostora i pogodio bočnu mrežu preko Sebastijena Halera u 27. minutu.

Gosti, koji su tokom zimskog perioda potrošili više od 350 miliona dolara na transfere kako bi doveli osam igrača, uzvratili su sa dve svoje velike šanse Feliksu, a Portugalac je takođe pogodio prečku nakon što je pobedio Kobela.

Oba tima su morala da čekaju do drugog poluvremena da bi postigli prve udarce u gol, pri čemu je Kobel izveo snažan slobodni udarac Risa Džejmsa pored gola, a njegov kolega iz Čelsija, Kepa Arizabalaga, zaustavio je nizak nagon Džulijana Branta.

Ali pošto je Čelsi gurao do gola i iznudio još jednu finu odbranu Kobela, Dortmund je bio taj koji je pogodio posle 63 minuta.

Adeiemi je izbio iz ugla Čelsija i pretrčao polovinu terena pre nego što je pobedio Fernandeza u sprintu i zaokružio Kepu i postigao gol.

„To je loš gol. Moramo bolje. Navijali smo u to vreme i bili smo bolji tim“, rekao je menadžer Čelsija Grejem Poter. „Oni (igrači) znaju da mogu bolje sa tim. Ali mi ćemo se fokusirati na pozitivne stvari. Bio je to još jedan korak napred za nas.

„Duh je tu u timu. Treba nam malo sreće i nivo učinka koji smo imali večeras i samo nastavimo da se poboljšavamo“, rekao je Poter.

Domaćini su morali da prežive kasne strahove, pošto su šut Kalidua Kulibalija odbili sa linije Emrea Cana i Kobela koji su ponovo odbili Fernandeza duboko u nadoknadi vremena sjajnom odbranom pre nego što je nemačka ekipa obezbedila sedmu uzastopnu pobedu.