Izvršni direktor Moderne će svedočiti u Senatu o predloženom povećanju cena vakcine

Izvršni direktor Moderne će svedočiti u Senatu o predloženom povećanju cena vakcine

Senator Bernie Sanders rekao je u sredu da će izvršni direktor Moderne Inc Stefan Bancel svedočiti sledećeg meseca pred Senatom o planovima proizvođača lekova da podigne cenu vakcine protiv korona virusa, prenosi Rojters.

Sanders je u januaru pisao Bancelu da se uzdrži od učetvorostručenja cene vakcine protiv COVID-19, nakon što je Moderna rekla da razmatra cenu svoje vakcine od 110 do 130 dolara po dozi u Sjedinjenim Državama, kada pređe sa državnih ugovora na komercijalnu distribuciju.

Proizvođač lekova je, međutim, ranije danas rekao da osiguranici mogu besplatno da koriste vakcinu u ordinaciji svog lekara ili u lokalnim apotekama, kada istekne vladin mandat da je daju besplatno 11. maja.

Moderna je takođe dodala da neosigurani pacijent može besplatno kupiti vakcinu kroz Modernin program pomoći pacijentima.

Sanders, predsednik senatskog komiteta za zdravstvo, obrazovanje, rad i penzije, kritikovao je visoke cene lekova i podržao Medicare-for-all. Njegovo predsedavanje HELP komitetom moglo bi da mu stavi na nišanu farmaceutske kompanije.