Neki krimski zvaničnici mogu da računaju na pomilovanje nakon deokupacije

Neki krimski zvaničnici mogu da računaju na pomilovanje nakon deokupacije

, izjavila je stalna predstavnica ukrajinskog predsednika za Autonomnu Republiku Krim Tamila Taševa, koja je u ponedeljak govorila na brifingu u Kijevu, javlja dopisnik Ukrinforma.

„Svi koji su počinili ratne zločine ili zločine protiv čovječnosti na Krimu i progonili aktiviste, novinare ili druge građane naše zemlje iz političkih razloga moraju biti privedeni zasluženoj odgovornosti. Takođe, to su i oni koji su pljačkali stanovnike, oduzimali im r. pristup prirodnim resursima, promovisao rusku propagandu, ili obučavao decu za služenje u ruskoj vojsci.Pre svega, reč je o najvišim funkcionerima okupacionih uprava, koji su se bavili odlučivanjem i doprineli učvršćivanju okupacije. režima“, rekla je Taševa.

Prema rečima zvaničnika, mere amnestije ili lustracije treba primeniti na one koji su radili u okupacionim agencijama, a da nisu bili uključeni u donošenje odluka ili činjenje drugih krivičnih dela.

„Nećemo te ljude stavljati u zatvor, ali im se mora zatvoriti put do vladinih kancelarija u Ukrajini“, rekla je Taševa i dodala da će ukrajinske vlasti nastojati da osiguraju da većina građana koji nisu počinili prekršaje pod ruskom okupacijom nema nepravde ili diskriminacije nakon što Ukrajina povrati poluostrvo.

Kako je saopšteno, Taševa je rekla da će nakon deokupacije Krima do 50.000 ljudi morati da bude regrutovano u državnu službu kako bi se obezbedilo funkcionisanje vladinog aparata.