Osmani: Vagnerovi plaćenici pomažu Srbiji da ponovo kreira scenario Krima na Balkanu

Osmani: Vagnerovi plaćenici pomažu Srbiji da ponovo kreira scenario Krima na Balkanu

Plaćenici iz ruske grupe Vagner rade sa srpskim paravojnim formacijama na švercu oružja i neobeleženih vojnih uniformi na Kosovo, izjavila je Vjosa Osmani u intervjuu za Telegraf.

Prema njenom rečima, navodne pripreme Srbije su paralelne sa ruskom aneksijom Krima 2014. godine, kada su ruski vojnici u uniformama lišenim bilo kakvih obeležja, nazvani „mali zeleni ljudi“, pripremili put za zauzimanje poluostrva.

„Oni donose oružje i uniforme, ali formalno nisu deo srpske vojske. Srbija želi da ostvari svoje ciljeve, a da se to ne nazove vojnom operacijom“, rekla je Osmani.

Prema njenim rečima, tajna operacija je osmišljena da postavi temelje za potencijalni hibridni napad Srbije da zauzme teritoriju Kosova.

„Ako pogledate šta je Putin uradio 2014, to je potpuna kopija mačke, to je ista knjiga. U početku je instrumentalizovao Ruse koji su tamo živeli, zatim je pravio sve vrste operacija lažne zastave, a onda je poslao te paravojne grupe“, tvrdi Osmani.

Osmani tvrdi da Beograd nastavlja da podiže tenzije u regionu, u saradnji sa ruskom Vagner grupom, koja je nedavno počela da reklamira srpske regrute za rat u Ukrajini.

Postoje jasni dokazi da su srpske paravojne grupe to planirale i organizovale sa Vagnerom. Koliko ih je bilo na granici ili na teritoriji Kosova, to je pitanje koje se još istražuje, zaključila je Osmani.