U Francuskoj je nacionalni štrajk protiv podizanja starosne granice za odlazak u penziju

U Francuskoj je nacionalni štrajk protiv podizanja starosne granice za odlazak u penziju

Širom Francuske u subotu se održavaju demonstracije zbog vladine penzione reforme, koja uključuje povećanje starosne granice za odlazak u penziju.

Ovo prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na Figaro.

Od 13:00 na ulicama Francuske bilo je više od 162.000 demonstranata. Prošlog utorka na istim lokacijama bilo je 132.000.

Iako letovi ne bi trebalo da budu prekinuti ove subote, grupa Aeroports de Paris (ADP) je prijavila „brojna kašnjenja i otkazivanja letova“ na pariskom aerodromu Orli. Prema kanalu BFMTV, ove subote je otkazano 50% letova.

Nakon tri štrajka širom zemlje od početka godine, sindikati se nadaju da će postići isti masovni odziv kao 19. januara, kada je više od milion ljudi marširalo u znak protesta protiv povećanja starosne granice za punu državnu penziju sa 62 na 64 godine.

Francuzi provode najviše godina u penziji među zemljama OECD-a, prednost od koje istraživanja javnog mnjenja pokazuju da velika većina ne želi da se odrekne.

Predsednik Emanuel Makron rekao je da je reforma „od vitalnog značaja“ da bi se obezbedila održivost penzionog sistema.

U zajedničkom saopštenju u subotu, svi veliki sindikati pozvali su vladu da povuče predlog zakona. Upozorili su da će pokušati da ugase Francusku od 7. marta ako njihovi zahtevi ne budu ispunjeni. Sledeći štrajk je već zakazan za 16. februar.

„Ako vlada nastavi da ostane gluva, međusindikalni sindikat će pozvati na zatvaranje Francuske“, rekli su oni uoči subotnjeg marša.

Prema poslednjim anketama, 72 odsto Francuza je za nastavak protesta protiv penzione reforme, a oko 40 odsto smatra da su potrebni odlučniji oblici protesta.