Vučić: Biće strahovito snažni pritisci zbog KiM i Rusije

Vučić: Biće strahovito snažni pritisci zbog KiM i Rusije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je jasno da postoji uplitanje velikih sila u našu zemlju koje bi, kako je rekao, preko naše grbače da dođu do ciljeva. Vučić je kazao da Srbiji predstoje strahovito snažni pritisci u vezi sa KiM i Rusijom.

„Svi računaju da u Srbiji dobiju za onu stranu za koju žele da se izbore“, naveo je on za tv Prva.

Vučić je ponovio da predstoji najveća kriza od Drugog svetskog rata.

On je kazao da je došlo do promene kada je reč o situaciji u Ukrajini.

„U ovom trenutku više nije jasno ko pobeđuje u Ukrajini. Pre pet meseci činilo se da kolektivni Zapad može da pobedi. Danas to više nije tako jasno. Danas imate prvi tekst u Politiku: „Može li da se dogodi da Putin pobedi“. Rusija nije gubila u velikim svetskim sukobima, protiv Napoleona i Hitlera nije nikada gubila. S jedne strane imate zapadno jedinstvo, a s druge stane imate potpuno jedinstvo ruskog naroda, posebno posle slanja nemačkih tenkova“, rekao je Vučić i dodao:Na pitanje šta će biti ako Srbija mora da bira, Vučić je rekao da će znati kada je došao taj trenutak.

„Pustite da teramo dok možemo, znaću kad je trenutak i neću da krijem od ljudi. Znaću ja, dugo se približava, ali nema sumnje da nemamo ni mesece na raspolaganju“, istakao je predsednik.

Vučić je poručio da je po pitanju Kosova i Metohije formiranje Zajednice srpskih opština ispred svega i da dok se to ne desi može da ide u Brisel samo turističk, kao i da još nije doneo odluku da li će otići na predstojeću bezbednosnu konferenciju u Minhenu.

Na pitanje da li će otići u Brisel na dijalog o KiM nakon što je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao da će pozvati njega i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u Brisel kako bi „izgurali“ evropski predlog za KiM, ponovio je da može ide jer neće da odbije razgovor, ali da ne vidi u tome smisao.

Kaže da nije problem da ode na razgovor, ali da oni moraju da razumeju da je ispred svega ZSO.

„Sve ostalo je bezveze, pokušavaju da me ubede u nešto što ne mogu i neću da prihvatim“, dodao je Vučić.

Predsednik Srbije je izjavio da će se truditi da dokle god je to moguće ne bude izbora, mada će to, kako je rekao, tražiti opozicija i dodao da ne bi voleo da se to desi, ali da ne isključuje tu mogućnost.

On je na pitanje da li to ima veze sa pitanjem Kosova i Metohije i željama zapadne petorke, rekao da oni polaze od sebe i da ne razumeju da je Srbija slobodarska zemlja.

Vučić je kazao da u Srbiji postoji stranac, Evropljanin, koji je govorio da situacija u Skupštini Srbije tokom rasprave o Izveštaju Vlade Srbije o pregovaračkom procesu o KiM liči na Severnu Koreju, dodajući da je reč o istaknutom srbomrzcu.

„Imamo jednog istaknutog srbomrsca u Beogradu, o strancu je reč. Toliko mrzi Srbe i Srbiju, Evropljanin je, ali nije vezan za EU. Taj je, pošto se strašno nervirao što me nisu prebili, a ne podnosi desničare već je navijač lažnoliberanih opcija ovde, rekao da je Vučić uzimao dosijea svakog od njih. Laže. Taj je ispričao svuda da to liči na Severnu Koreju. Oni ne znaju šta će od svog besa“, rekao je Vučić.

Vučić nije otkrio identitet te osobe, jer, kako je naveo, reći će da mu crta metu na čelu.

Predsednik je rekao da je Viktor Orban svoj čovek, zato što nije aplaudirao Zelenskom.

„I mene su zvali u Davosu na virtuelno obraćanje, ja rekoh: „Pustite me ljudi, imam svoja posla“. Nego da ja pozdravim ovog srbomrsca, nastavićemo da ga sekiramo aplauzima“, rekao je Vučić.