Chevron pristaje da proda imovinu  u Mjanmaru i napusti zemlju

Chevron pristaje da proda imovinu u Mjanmaru i napusti zemlju

Američka naftna kompanija Chevron Corp saopštila je u petak da je pristala da proda svoju imovinu u Mjanmaru kanadskoj kompaniji MTI, u sporazumu koji joj omogućava da napusti tu azijsku zemlju, prenosi Rojters.

Sporazum dolazi godinu dana nakon što su Chevron i druge naftne kompanije odlučile da napuste Mjanmar nakon vojnog udara 2021. Chevron je osudio kršenje ljudskih prava u zemlji.

Ministarstvo komunikacija Mjanmara nije odmah odgovorilo na zahtev za komentar.

Američka kompanija je u petak saopštila da se složila da proda za nepoznat iznos svog udela od 41,1 odsto u projektu Iadana podružnici MTI. Iadana proizvodi prirodni gas za domaću upotrebu i izvoz u Tajland.

Francuski proizvođač nafte TotalEnergies prodao je svoju imovinu i napustio zemlju u julu 2022.

Chevron-ova prodaja prati jednogodišnju poslovnu strategiju u kojoj je radio na smanjenju prihoda od prodaje koji bi završio sa vojnom vladom. Mijanmarska naftna kompanija MOGE bila je deo zajedničkog preduzeća.

Pre nego što je stavio svoj udeo u Iadani na prodaju, Chevron je privremeno povećao svoje učešće u projektu sa 28% na 41%, apsorbujući kamatu TotalEnergies.

Strategija je imala za cilj da dobije veću kontrolu nad zajedničkim ulaganjem i smanji ono što bi MOGE mogao da napravi od transakcije ili od imovine u budućnosti.

Vojna vlada preuzela je vlast 2021. godine, navodeći prevaru na opštim izborima na kojima je pobedila partija nobelovke Aung San Su Ći.