Samit EU pozvao Kijev da nastavi putem reformi neophodnih za članstvo

Samit EU pozvao Kijev da nastavi putem reformi neophodnih za članstvo

Samit EU pozdravio je dostignuća Ukrajine u postizanju ciljeva koji su u osnovi njenog statusa kandidata i pozvao na nastavak reformi, navodi se u zaključcima samita, prenosi „Evropska istina“.

„Evropski savet prepoznaje značajne napore koje je Ukrajina pokazala poslednjih meseci da postigne ciljeve koji stoje u osnovi njenog statusa kandidata za članstvo u EU. Pozdravlja napore Ukrajine da sprovede reforme u tako teškim vremenima i poziva Ukrajinu da nastavi ovim putem. i ispuni uslove definisane zaključkom Evropske komisije u vezi sa njenom prijavom za članstvo, kako bi se približili budućem članstvu u EU“, navodi se u dokumentu.

Evropska unija je takođe prepoznala rešenost Ukrajine da ispuni neophodne uslove za što skoriji početak pristupnih pregovora.

Pored toga, Evropska unija se nada bliskoj saradnji sa Ukrajinom i podršci njenim naporima usmerenim na punu implementaciju svih uslova.

„Evropski savet potvrđuje da je budućnost Ukrajine povezana sa Evropskom unijom“, navodi se u zaključcima samita.

Samit EU je takođe ponovo potvrdio svoju posvećenost pružanju snažne političke, ekonomske, vojne, finansijske i humanitarne podrške Ukrajini i njenom narodu sve dok je to potrebno.

Kako se navodi, ukupna pomoć Ukrajini i njenom narodu iz Evropske unije i njenih država članica trenutno iznosi najmanje 67 milijardi evra.

Podsetićemo da je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen napomenula da je Ukrajina u poslednje vreme napravila veliki napredak na putu ka pridruživanju EU, ali je još mnogo posla pred nama.