Ukroboronprom i zemlja NATO-a pokreću proizvodnju mina od 120 mm

Ukroboronprom i zemlja NATO-a pokreću proizvodnju mina od 120 mm

Ukrajinski državni odbrambeni konglomerat Ukroboronprom i država članica NATO-a pokrenuli su zajedničku proizvodnju mina kalibra 120 mm, a već je zaključen ugovor sa Ministarstvom odbrane Ukrajine za nabavku mina za Oružane snage Ukrajine, saopšteno iz službe za štampu kompanije u Telegramu, prenosi Ukrinform.

„Državni koncern Ukroboronprom i država članica Severnoatlantske alijanse počeli su da zajednički proizvode mine kalibra 120 mm. Pre neki dan je zaključen ugovor sa Ministarstvom odbrane Ukrajine za nabavku ovog naoružanja, tako da će ukrajinska vojska uskoro dobiti njih“, navodi se u izveštaju.

Kompanija je precizirala da se mine kalibra 120 mm proizvode po savremenim tehnologijama. Istovremeno, proizvodni pogoni su rasuti, a neki od njih se nalaze u nekoj evropskoj zemlji. Takve mine pogađaju neprijateljsku pešadiju u radijusu od 25 do 60 metara, a fragmenti se mogu raspršiti na udaljenosti od 250 metara. Rudnik je takođe sposoban da uništi inžinjerijske objekte i lako oklopna vozila.

Minobacač kalibra 120 mm je jedan od najčešćih tipova artiljerijskog oružja u Ukrajini i aktivno se koristi u neprijateljstvima protiv ruskih osvajača. Sposoban je da gađa ciljeve na udaljenosti do sedam kilometara, a savremenom municijom – na više od osam kilometara.