Britanija će platiti EU skoro 2 milijarde evra za rešavanje dugotrajnog poreskog spora

Britanija će platiti EU skoro 2 milijarde evra za rešavanje dugotrajnog poreskog spora

Britanija je u četvrtak objavila da će platiti dodatnih 1,9 milijardi evra Evropskoj komisiji za rešavanje dugotrajnog spora sa EU oko prevara u vezi sa uvozom koji je počeo pre nego što je zemlja napustila blok, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na Bi-Bi-Si.

Britansko ministarstvo finansija je, objavljujući odluku, priznalo da se radi o značajnoj sumi, ali je navelo da će „odbaciti rizik“ iz pravnog slučaja i sprečiti povećanje iznosa koji bi morao da se plati.

Iznos od 1,9 milijardi evra dopuniće oko 670 miliona evra koje je Britanija platila Evropskoj komisiji u junu 2022. Evropska komisija još nije komentarisala da li je zadovoljna odlukom britanske strane.

Evropska komisija je još 2018. godine podnela tužbu protiv Velike Britanije Sudu pravde Evropske unije od 2,7 milijardi evra na osnovu toga što London nije platio odgovarajući iznos poreza na uvoz između 2011. i 2017. godine.

Finansijski nadzornik EU OLAF otkrio je da Britanija nije preduzela dovoljno koraka da spreči lažnu šemu u kojoj su kriminalci koristili lažne fakture da potcene vrednost robe uvezene iz Kine.

U svojoj presudi iz marta 2022. godine, Sud pravde Evropske unije utvrdio je da je Britanija učinila premalo da spreči uvozne prevare i da nije dostavila dovoljno informacija Evropskoj komisiji. Sud je takođe presudio da potcenjivanje vrednosti uvoza znači da London nije uplaćivao svoj pravičan deo uvoznih poreza ili plaćanja PDV-a.

Kao članica EU u vreme ovog slučaja, UK je bila obavezna da izvrši plaćanja kao deo svog doprinosa budžetu EU. Britanija je osporila iznos dugovanja, tvrdeći da je metod koji je OLAF koristio za izračunavanje nedovoljnih plaćanja bio netačan, ali je bio neuspešan.

Podsetimo, istupanje Velike Britanije iz Evropske unije dovelo je do gubitka 330 hiljada radnika za britansku privredu.