Reči Maska o „naoružavanju“ Starlinka uznemiravaju Ukrajinu

Reči Maska o „naoružavanju“ Starlinka uznemiravaju Ukrajinu

Ukrajinci su reagovali u četvrtak sa zbunjenošću i izvesnim gnevom na komentare visokog zvaničnika Starlinka da je njihova zemlja „naoružala“ uslugu satelitskog interneta, koja je bila ključna za njihov nacionalni opstanak, preneo je AP.

Predsednica Gvin Šotvel iz kompanije SpaceX, koja vodi Starlink, takođe je u sredu na istom mestu rekla da je kompanija pod kontrolom Elona Maska preduzela neodređene mere da spreči ukrajinsku vojsku da koristi Starlink tehnologiju protiv ruskih snaga.

Mreža satelita u niskoj orbiti bila je ključna za ukrajinsku upotrebu bespilotnih letelica na bojnom polju – centralnog elementa dugogodišnjeg rata – i branioci zemlje nemaju održivu alternativu. Satelitske veze pomažu ukrajinskim borcima da lociraju neprijatelja i ciljaju artiljerijske udare velikog dometa.

Na bini na konferenciji u Vašingtonu, DC, Šotvel je rekao: „Bili smo zaista zadovoljni što smo u mogućnosti da obezbedimo povezivanje Ukrajine i pomognemo im u njihovoj borbi za slobodu. Nikada nije nameravao da bude naoružan. Međutim, Ukrajinci su to iskoristili na načine koji su bili nenamerni i nisu deo bilo kakvog sporazuma.

Govoreći odvojeno novinarima Volstrit džornala i drugih novinskih organizacija nakon toga, Šotvel je rekao da je SpaceX radio na ograničavanju ukrajinske upotrebe Starlinka u vojne svrhe.

„Postoje stvari koje možemo da uradimo da ograničimo njihovu sposobnost da to urade“, citiraju njenu izjavu ne iznoseći detalje. „Postoje stvari koje možemo da uradimo i koje smo uradili.“

To je izazvalo gnev glavnog pomoćnika predsednika Vladimira Zelenskog. U tvitu, Mihail Podoljak je rekao da SpaceX treba da odluči da li je na strani prava Ukrajine na slobodu ili „prava“ Rusije da ubija i zauzme teritorije.

Nije jasno da li su Šotvelovi komentari u sredu dati na nagovor Maska, osnivača, generalnog direktora i glavnog inženjera SpaceX-a. E-pošta SpaceX-u sa traženjem komentara nije odmah vraćena.

Nije bilo naznaka bilo kakvog prekida usluge Starlink u Ukrajini.

U saopštenju, ministar za digitalnu transformaciju zemlje Mihail Fedorov izvestio je da „nema problema sa radom Starlink uplink terminala u Ukrajini“. Zvaničnik ministarstva upoznat sa situacijom rekao je da provere u četvrtak u gradovima u blizini ratnih linija fronta nisu pronašle naznake problema sa pokrivanjem Starlinka. Zvaničnik se oglasio pod uslovom da više ne budu identifikovani.

Sazvežđe od 2.200 satelita predstavljalo je spas za zemlju od ruske invazije 24. februara, posebno od vitalnog značaja jer se Ukrajina bori da održi električnu energiju i telekomunikacije u radu pod iscrpljujućim ruskim raketnim i dron napadima na civilne ciljeve.

U izjavi, Fedorov je reklamirao dolazak prvog od nove serije od 10.000 terminala koje je obezbedila nemačka vlada, dodajući: „Starlinkovi pomažu da se spasu hiljade života dnevno. Energetska infrastruktura nastavlja da radi zahvaljujući Starlinksu. Lekari izvode složene operacije zahvaljujući vezi koju Starlinks pruža.”

U saopštenju od četvrtka Musk je nazvan „jednim od najvećih privatnih donatora naše buduće pobede“, procenjujući doprinose SpaceX-a na više od 100 miliona dolara. „Nadamo se daljem stabilnom radu Starlinksa u Ukrajini.

Ukrajinski vojni zvaničnik nazvao je Šotvelove izjave „čudnim“ s obzirom na dobro utvrđenu činjenicu da zemlja koristi Starlink kao borbeno oruđe.

Musk je izazvao pometnju u oktobru kada je javno pozvao Pentagon da preuzme finansiranje Starlinkovih napora u Ukrajini.

Milijarder i vlasnik Tvitera je kasnije odustao. Ranije tog meseca on je podigao probleme Zelenskog tvrdeći na Tviteru da za postizanje mira Rusiji treba dozvoliti da zadrži poluostrvo Krim, koje je zauzela 2014. On je takođe rekao da Ukrajina treba da usvoji neutralni status, odustajući od pokušaja da se pridruži NATO-u.

Otprilike u isto vreme, terminali Starlink prestali su da rade na novooslobođenim teritorijama na liniji fronta Ukrajine i Rusije u oblasti Herson. Ukrajinski zvaničnici su kasnije rekli da je to zato što je brzina njihovog ponovnog osvajanja gurnula snage u oblasti koje je Starlink „geo-ogradio“ kako bi sprečio Rusiju da koristi uslugu.

U intervjuu krajem decembra, Fedorov je rekao Asošijeted presu da u zemlji radi 24.000 Starlink terminala, od kojih su većinu obezbedili donatori.

SpaceX da spreči korišćenje interneta Starlink za dronove