Australija odbija dozvolu za rudnik uglja u blizini Velikog koralnog grebena

Australija odbija dozvolu za rudnik uglja u blizini Velikog koralnog grebena

Australijski ministar životne sredine u sredu je odbio da da dozvolu za novi projekat termalnog uglja u vlasništvu rudarskog magnata Klajva Palmera u blizini Velikog koraljnog grebena, preneo je Rojters.

Varatah Coal je planirao da proizvodi 40 miliona tona termalnog uglja godišnje u Galilejskom basenu u državi Kvinslend, regionu uglja koji je otvoren razvojem rudnika termalnog uglja Karmajkl, kojim upravlja indijska kompanija Adani, 2021.

Državni zemljišni sud je već prošlog novembra preporučio da se projekat ne nastavlja na osnovu toga da bi njegove emisije doprinele klimatskim promenama i štetile ljudskim pravima.

„Odlučila sam da su štetni uticaji na životnu sredinu jednostavno preveliki“, rekla je ministarka životne sredine Tanja Plibersek u video snimku objavljenom na društvenim medijima.

„Rudnik je otvoreni rudnik uglja udaljen manje od 10 km od Velikog koraljnog grebena, a rizik od zagađenja i nepovratnog oštećenja grebena je veoma stvaran.

Pliberšek je rekla da je njena kancelarija primila 9.000 javnih podnesaka o tom pitanju za deset radnih dana.

Varatah Coal nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Stručnjaci za životnu sredinu kažu da greben koji je na listi svetske baštine Uneska, najveći svetski ekosistem koralnog grebena, pati od značajnog uticaja klimatskih promena i zagrevanja okeana.