Severnokorejski lider Kim ohrabruje trupe

Severnokorejski lider Kim ohrabruje trupe

Severnokorejski lider Kim Džong Un pohvalio je „neograničenu snagu“ svoje nuklearno naoružane vojske dok je sa ćerkom posetio trupe kako bi obeležio 75. godišnjicu osnivanja svoje vojske, javili su državni mediji u sredu, prenosi AP.

Poseta je usledila usred naznaka da se Severna Koreja sprema da organizuje ogromnu vojnu paradu u glavnom gradu Pjongjangu gde bi mogla da pokaže najnoviji hardver rastućeg programa nuklearnog oružja koji izaziva zabrinutost njenih suseda i Sjedinjenih Država.

Zvanična korejska centralna novinska agencija Severne Koreje saopštila je da je Kim posetio neodređenu kasarnu sa svojom ćerkom Kim Ju Ae, a kasnije u utorak održao ohrabrujući govor vojnicima na banketu, pohvalivši ih što su održali „najjaču vojsku na svetu“ uprkos spoljnim poteškoćama.

Poseta je usledila dan nakon što je Kim predsedavao sastankom sa svojim najvišim vojnim vođama i pozvao na proširenje borbenih vežbi sa ciljem da se pooštri ratna spremnost, jer želi da eskalira ionako provokativan niz demonstracija naoružanja suočenih sa produbljivanjem tenzija sa svojim susedi i Vašington.

Severna Koreja nije potvrdila planove za vojnu paradu, koja bi mogla da se održi kasnije u sredu.

Komercijalni satelitski snimci pokazali su nedelje očiglednih priprema koje uključuju ogroman broj vojnika i civila za događaj koji je obično imao za cilj da veliča Kimovu vladavinu i njegov nemilosrdni napor da učvrsti status severa kao nuklearne sile.

Severna Koreja se takođe suočava sa sve dubljom ekonomskom izolacijom i nedostatkom hrane, što pokazuje da se troškovi Kimovih nuklearnih ambicija gomilaju.

Severna Koreja izlazi na kraj sa rekordnom godinom u testiranju oružja, a desetine raketa koje je ispalila 2022. uključivale su potencijalno nuklearne sisteme dizajnirane da pogode ciljeve u Južnoj Koreji i kopnu SAD.

Intenzivirane aktivnosti testiranja bile su isprekidane vatrenim izjavama koje su pretile preventivnim nuklearnim napadima protiv njenih suseda i Sjedinjenih Država u širokom spektru scenarija u kojima bi se moglo shvatiti da je njihovo vođstvo ugroženo.

Neprijateljstvo bi moglo da poraste u narednim mesecima sa Kimom koji će udvostručiti svoj nuklearni pritisak koji ulazi u 2023.

Tokom velike političke konferencije u decembru, Kim je pozvao na „eksponencijalno povećanje“ nuklearnih bojevih glava u zemlji, masovnu proizvodnju taktičkih nuklearnih bombi na bojnom polju koje ciljaju „neprijateljsku“ Južnu Koreju i razvoj snažnijih interkontinentalnih balističkih projektila koje bi mogle da stignu do kontinentalnog dela Sjedinjenih Država. .

Osim razvojnih testova, Severna Koreja bi takođe mogla da pojača svoje vojne demonstracije kao odgovor na proširene kombinovane vojne vežbe Sjedinjenih Država sa Južnom Korejom, za koje saveznici kažu da imaju za cilj da se suprotstave rastućoj pretnji Severa.

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje upozorilo je prošle nedelje da je zemlja spremna da se suprotstavi američkim vojnim potezima sa „najmoćnijom nuklearnom silom“ jer je osudilo planove SAD da prošire zajedničku vežbu sa Južnom Korejom i rasporede naprednija vojna sredstva poput bombardera i nosača aviona u Region.