Francuska i Nemačka protestuju zbog američkih zelenih subvencija

Francuska i Nemačka protestuju zbog američkih zelenih subvencija

Francuski i nemački ministri ekonomije otkrili su spremnost u Vašingtonu da se pozabave zabrinutošću Evrope u vezi sa subvencijama za zelene tehnologije u skladu sa američkim Zakonom o smanjenju inflacije, ali su se pojavile sa nekoliko detalja iz sastanaka sa tamošnjim najvišim zvaničnicima, piše Rojters.

Evropske prestonice brinu da će taj akt, osmišljen da zaštiti američke kompanije od uticaja rasta cena, kao i da subvencioniše ulaganja u nove zelene tehnologije, potkopati konkurentnost njihovih firmi na gigantskom tržištu Severne Amerike.

Nemački ministar ekonomije Robert Habek i njegov francuski kolega Bruno Le Mer izjavili su posle sastanka sa ministrom finansija SAD Dženet Jelen da su se složili da mora postojati transparentnost u pogledu konkretnih subvencija kako bi Evropska unija mogla da im parira ako je potrebno.

„To je proces, a u procesu idete korak po korak“, rekao je Le Mer novinarima. Ranije je Habek rekao da nema žurbe da se dođe do rešenja po pitanju pristupa ključnim sirovinama.

Simbolično putovanje dvojca zaduženog za dve najveće evropske ekonomije osmišljeno je da istakne važnost ovog pitanja, dodao je Habek.

U pitanju je konkurentnost Evrope u budućim industrijama kao što su proizvodnja električnih vozila i baterija, zajedno sa pristupom sirovinama koje ulaze u njih.

Nakon sastanaka sa Iellen, sekretarkom za trgovinu Ginom Raimondo i zvaničnicima Bele kuće, Habeck i Le Maire su se pojavili sa nekoliko detalja osim obećanja da će biti jasni u pogledu svojih konkurentskih zelenih subvencija.

Dok kanadske i meksičke kompanije imaju pravo da imaju koristi od mnogih njegovih odredbi, zakon ne pomaže evropskim konkurentima.

Konstatujući dogovor sa obe strane o potrebi za transparentnošću u vezi sa subvencijama, Habek je rekao: „Mi ćemo (napraviti) tehničku grupu da bi ova transparentnost funkcionisala“.

„Ne možete imati fer konkurenciju ako ne postoji puna transparentnost na nivou javnih subvencija i javnih poreskih kredita koji se odobravaju privatnim kompanijama“, dodao je Le Mer.

Među dostignućima sastanka, Habek je naveo obavezu da Savet za trgovinu i tehnologiju SAD-EU (TTC) razvije zajedničke standarde za zelenu robu i sporazum da se istraži stvaranje kluba „kritičnih minerala“ kako bi se pomoglo obema stranama Atlantika da smanje zavisnost od Kina za minerale u baterijama.

Očitavanja američkih zvaničnika bila su manje konkretna u vezi sa ishodima i signalizirala su da nema velikih ustupaka. Američko ministarstvo finansija je saopštilo da je Jelen razgovarala i o američkim i o evropskim planovima subvencija za čistu energiju, „naglašavajući potrebu da se stimulišu inovacije i razvoj tehnologije i implementacija sa obe strane Atlantika“ kako bi se ispunili klimatski ciljevi.

Ministarstvo trgovine je saopštilo da je Raimondo na sastancima istakao da je „IRA ključno sredstvo za Sjedinjene Države i najznačajniji američki zakon o klimi do sada“. Ali Commerce je rekla da pozdravlja rad TTC-a na promovisanju transparentnosti za američke i EU subvencije za poluprovodnike i podršku lancima snabdevanja.

Neki američki zakonodavci kažu da bi otvaranje poreskih kredita prema zakonu evropskim rivalima umanjilo konkurentske prednosti koje bi dali američkim kompanijama i ograničilo američke investicije.