13 policajaca iz Memfisa moglo bi biti kažnjeno u slučaju Nikols

13 policajaca iz Memfisa moglo bi biti kažnjeno u slučaju Nikols

Trinaest policajaca iz Memfisa moglo bi da bude kažnjeno u vezi sa nasilnim hapšenjem Tajra Nikolsa, rekli su zvaničnici u utorak, pošto su članovi gradskog veća izrazili frustraciju zbog šefova policije i vatrogasaca tokom sastanka, prenosi AP.

Šest policajaca je već otpušteno, a još jedan je razriješen dužnosti nakon što je Nikolas zaustavljen zbog navodnog saobraćajnog prekršaja i pretučen od strane policije Memfisa. Tužioci kažu da je hapšenje 7. januara, koje je snimljeno policijskim video kamerama, dovelo do Nikolsove smrti tri dana kasnije.

Glavni pravni službenik Dženifer Sink rekla je savetu da bi broj službenika koji su disciplinski kažnjeni zbog kršenja politike mogao da poraste na 13. Portparolka policije Karen Rudolf rekla je da bi šest policajaca čija umešanost nije javno otkrivena mogla da se suoči sa administrativnim tužbama.

Rudolf je naglasio da je interna policijska istraga i dalje u toku i da bi broj disciplinskih policajaca mogao da se promeni.

Od onih koji su otpušteni, petoro je optuženo za ubistvo drugog stepena i druga krivična dela u slučaju Nikolsa, crnca čija je smrt dovela do poziva na reformu policije u Memfisu i širom zemlje.

Direktorka policije u Memfisu Cerelin „CJ“ Dejvis rekla je tokom sastanka saveta da pored interne istrage, u toku je i procena specijalizovanih policijskih jedinica odeljenja. Pet optuženih policajaca bili su deo jedinice Škorpion, tima za suzbijanje kriminala koji je raspušten.

Sink je rekao da bi grad mogao da objavi više informacija o disciplini policajaca do kraja sledeće nedelje, nakon administrativnih saslušanja. Biće objavljeno i više video snimaka hapšenja, rekao je Sink.

Na snimku koji je već objavljen u javnosti se vidi kako policajci udaraju, šutiraju, prskaju biberom i koriste pendreku protiv Nikolsa, koji je pobegao nakon što je pogođen omamljujućim pištoljem na saobraćajnoj stanici. Nakon toga, više policajaca je stajalo okolo i ćaskalo dok je on mlitavo sedeo uz automobil.

„Bićemo spremni da na veb stranicu postavimo sve snimke, sve odluke, ceo fajl“, rekao je Sink.

Dejvis i šef vatrogasaca Gina Sveat pozvani su pred veće da razgovaraju o promenama politike ili reformama koje su sprovedene od Nikolsovog hapšenja i smrti. Ali njihove prezentacije su uključivale procedure koje su ranije bile planirane ili sprovedene.

Davis je citirao prethodne preglede policijskih procedura; promene u obuci, rukovodstvu, zapošljavanju i razvoju karijere; otkrivanje podataka; dodavanje više supervizora; i reforme politike uključujući obavezu intervenisanja i pružanja pomoći koje su sprovedene nakon smrti Džordža Flojda.

To nije zadovoljilo članove saveta koji su očekivali da čuju za promene od Nikolsovog hapšenja.

„Slušao sam prezentaciju što sam strpljivije mogao i čuo sam mnogo o diskusijama i razgovorima“, rekao je član saveta JB Smilei Jr.

„Ostalo nam je 30 dana i nisam čuo ništa konkretno o promeni politike“, rekao je Smajli.

Smajli je zatim pitao Dejvisa šta je pošlo po zlu 7. januara.

„Mnogo je pošlo po zlu 7. januara“, rekao je Dejvis.

„Razlog zbog kojeg sam postavio to pitanje je zato što je ono što sam želeo da čujem danas: ’Ovo je ono što je pošlo naopako, ovo je ono što smo uradili da rešimo ove probleme“, rekao je Smajli. „Nisam to čuo danas.“

Očekuje se da će veće kasnije u utorak razmotriti predložene gradske uredbe koje se odnose na reforme policije, uključujući jednu za uspostavljanje procedure za odeljenje da sprovede godišnju nezavisnu reviziju Akademije za policijsku obuku i drugu za proces nezavisnog pregleda slučajeva prekomernih, nepotrebnih ili smrtonosna upotreba sile.