Austrijska vlada se protivi učešću Rusa i Belorusa na OI 2024

Austrijska vlada se protivi učešću Rusa i Belorusa na OI 2024

Austrijski vicekancelar i ministar sporta Verner Kogler smatra neprihvatljivim učešće sportista iz Rusije i Belorusije na Letnjim olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, piše Evropska istina.

Ranije je predsednik Olimpijskog komiteta Austrije Peter Menel podržao odluku MOK-a da ne suspenduje nijednog sportistu „samo na osnovu njegovog pasoša”. Kogler se ne slaže sa ovim mišljenjem.

„Ovako flagrantno kršenje međunarodnog prava trebalo bi da dovede do posledica i sankcija u svim sferama. Uz puno razumevanje situacije pojedinih ruskih ili beloruskih sportista, saosećam pre svega sa porodicama tih ukrajinskih sportista, od kojih, prema nekima, Prema podacima, već ima oko 220 poginulih na bojnom polju ili od posledica ruskih napada na civilnu infrastrukturu“, objasnio je austrijski vicekancelar u komentaru za Der Standard.

On je naglasio da je „prosto neprihvatljivo da se ukrajinski sportisti takmiče za medalje sa ruskim i beloruskim sportistima“, a kritike na stav Ukrajine MOK-a „moraju da budu odbačene“.

Kogler je podsetio da značajan deo ruskih i beloruskih sportista čine vojna lica: „U Tokiju su 45 od 71 medalje osvojili vojnici. Na Zimskim igrama u Pekingu trećina članova tima Ruskog olimpijskog komiteta služila je u vojska.“

Podsetimo, ranije je Međunarodni olimpijski komitet razvio mapu puta kako bi Rusima i Belorusima omogućio da se takmiče 2024. godine kao „neutralni“ i pod strogim uslovima. Sportistima iz obe zemlje zabranjen je pristup mnogim međunarodnim sportskim događajima otkako je Rusija prošle godine pokrenula sveobuhvatni rat protiv Ukrajine.

Ukrajina, Poljska, baltičke zemlje već su se oštro protivile takvoj odluci, a poljski ministar sporta Kamil Bortničuk rekao je da će se oko 40 zemalja protiviti uključivanju sportista iz Rusije i Belorusije u program Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine.