Istražitelji bi mogli imenovati još osumnjičenih za obaranje leta MH17

Istražitelji bi mogli imenovati još osumnjičenih za obaranje leta MH17

Međunarodni istražitelji koji istražuju obaranje leta 17 Malaisia Airlines-a (MH17) iznad istočne Ukrajine 2014. u sredu će predstaviti nove nalaze, uključujući moguće imenovanje dodatnih osumnjičenih, preneo je Rojters.

U novembru je holandski sud osudio dva bivša ruska obaveštajna agenta i ukrajinskog separatističkog vođu za ubistvo jer su pomogli u uređenju ruskog raketnog sistema koji je korišćen za obaranje aviona, ubivši 298 putnika i članova posade. Trojica muškaraca, kojima je suđeno u odsustvu, ostaju na slobodi.

Istražitelji su nastavili da prikupljaju dokaze o uništenju aviona i mogli bi da identifikuju ili posadu koja je upravljala raketnim sistemom, ili više ruske vojne ili političke zvaničnike koji su odobrili njegovo prebacivanje u i iz Ukrajine.

Na zasebnom tužilačkom timu bi bilo da pokuša da podigne optužnicu.

Rusija je negirala bilo kakvu odgovornost za uništenje MH17.

MH17 je oboren dok je leteo iznad istočne Ukrajine od Amsterdama do Kuala Lumpura 17. jula 2014. godine, pri čemu su svi u avionu poginuli, uključujući 196 državljana Holandije.

Nakon uništenja aviona, Holandija, Australija, Belgija, Ukrajina i Malezija osnovale su zajednički istražni tim za prikupljanje dokaza za krivično gonjenje.

Tim je zakazao konferenciju za novinare za 13 časova. po lokalnom vremenu (12:00 GMT). Porodice žrtava treba da budu obaveštene o nalazima neposredno pre konferencije za novinare.

U vreme kada je avion oboren, ukrajinske snage su se borile sa proruskim separatistima u provinciji Donjeck na istoku Ukrajine.

Iako je Rusija anektirala Krim u martu 2014, ona je tada negirala vojnu umešanost u borbe u Donjecku.

Ali kao deo osuđujuće presude trojici muškaraca u novembru, holandski sud je presudio da je Rusija u stvari imala „ukupnu kontrolu“ nad separatističkim snagama u Donjecku od maja 2014.

Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine u, kako kaže, „specijalnoj vojnoj operaciji“, a u septembru je rekla da je anektirala Donjeck.