Šef UN za nuklearna pitanja naglašava važnost pregovora sa Iranom

Šef UN za nuklearna pitanja naglašava važnost pregovora sa Iranom

Šef nuklearne straže Ujedinjenih nacija u utorak je istakao hitnost oživljavanja diplomatskih napora da se ograniči iranski nuklearni program, rekavši da bi se situacija mogla brzo pogoršati ako pregovori ne uspeju, piše AP.

Rafael Marijano Grosi, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju, rekao je da diplomatski napori „nisu u najboljoj tački“, ali nije bilo njegovo mesto da izjavljuje da li je proces „mrtav ili živ“. Međutim, rekao je da napredak nije nemoguć.

„Nadam se da ću moći da ponovo postavim, obnovim, ojačam taj neophodan dijalog“, rekao je on tokom diskusije u istraživačkom centru Chatham House. „Bez toga, stvari će se pogoršati.“

Iran je počeo da obnavlja svoje nuklearne zalihe nakon što je bivši predsednik SAD Donald Tramp odustao od sporazuma iz 2015. koji je ograničavao program atomske energije Islamske Republike. Pregovori o obnavljanju sporazuma okončani su u avgustu kada su zapadne zemlje predstavile „konačan tekst“ mape puta za napredak, koji Iran tek treba da prihvati.

Grosi je prošlog meseca upozorio da Iran ima dovoljno visoko obogaćenog uranijuma da napravi „nekoliko“ nuklearnog oružja ako to odluči. Ali diplomatski napori usmereni ka ponovnom ograničavanju atomskog programa zemlje izgledaju malo verovatniji nego ikada, jer Teheran obezbeđuje oružje za ruski rat u Ukrajini i dok nemiri potresaju Islamsku Republiku.

Grosi je rekao da Bliski istok ima „jedinstveni skup problema“ koji će se pogoršati ako diplomatski napori propadnu.

„Ne vidim da je bilo kome u interesu da će tamo biti proliferacije. Mislim da bismo pogoršali… ionako krhku situaciju“, rekao je on. „Još nismo tamo. Ali ne možemo sebi da priuštimo neuspeh.“