Blinken poručuje Turskoj da „obavesti SAD“ šta mogu da urade nakon zemljotresa

Blinken poručuje Turskoj da „obavesti SAD“ šta mogu da urade nakon zemljotresa

Američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je svom turskom kolegi da „digne slušalicu i javi nam“ šta Sjedinjene Države mogu da učine da pomognu nakon ogromnog zemljotresa koji je u ponedeljak pogodio zemlju, rekao je portparol Stejt departmenta. Ned Prajs je rekao novinarima.

Visoki diplomata Bajdenove administracije razgovarao je telefonom sa turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom nakon zemljotresa u kojem je poginulo više od 2.700 ljudi širom Turske i severozapadne Sirije.

„Za sekretara je bilo toliko važno da razgovara sa svojim kolegom ministra spoljnih poslova, ministrom inostranih poslova Čavušogluom, na prvom mestu da mu izrazi saučešće i da jasno stavi do znanja… obavestite nas“, rekao je Price.

Blinken je u ponedeljak ujutro zatražio od svog višeg osoblja da identifikuje koja bi sredstva mogla biti dostupna za pomoć Turskoj i nevladinim organizacijama koje rade na terenu u Siriji, rekao je Prajs.

Vašington je rasporedio Tim za pomoć u katastrofama i u procesu je raspoređivanja dva tima za urbanu potragu i spasavanje iz Virdžinije i Kalifornije za koje se očekuje da će se sastojati od po 79 ljudi, saopštila je američka agencija za međunarodni razvoj.

Američki konzulat u gradu Adani na jugu Turske takođe će ugostiti druge koji rade na spasilačkim naporima, dodao je Prajs.