Zemljotresi u Turskoj i Siriji: NATO i EU nude pomoć

Zemljotresi u Turskoj i Siriji: NATO i EU nude pomoć

EU je saopštila spremnost da pruži pomoć nakon razornih zemljotresa u Turskoj i Siriji, koji su odneli stotine života, NATO je najavio mobilizaciju mera podrške savezniku Turske.

„Razotajući zemljotres jutros je potresao Tursku i Siriju, ubivši stotine ljudi i povrijedivši mnogo više. Naše misli su sa narodom Turske i Sirije. EU je spremna da pomogne“, tvitovao je šef evropske diplomatije Žozep Borel.

„Puna solidarnost sa našim saveznikom Turskom nakon ovog užasnog zemljotresa. U kontaktu sam sa predsednikom Redžepom Erdoganom i ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom i članice Alijanse sada mobilišu podršku“, napisao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Kako je saopšteno, prema rečima potpredsednika Turske Fuata Oktaja, od posledica snažnog zemljotresa u ponedeljak, broj žrtava je porastao na 284 osobe, 2323 su povređene.

237 poginulih i 639 povređenih u Siriji kao posledica zemljotresa.

Predsednik Volodimir Zelenski je rekao da je Ukrajina spremna da pruži neophodnu pomoć Turskoj.

Ambasada Ukrajine u Turskoj komunicira sa turskim vlastima, proverava prisustvo ukrajinskih državljana među žrtvama, izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko.