Bela kuća nudi pomoć Turskoj nakon zemljotresa

Bela kuća nudi pomoć Turskoj nakon zemljotresa

Broj poginulih raste u snažnom zemljotresu jačine 7,8 stepeni Rihterove skale koji je u ponedeljak rano jutros pogodio jugoistočnu Tursku i sever Sirije. Desetine poginulih u obe zemlje, stotine povređenih, a očekivalo se da će broj žrtava rasti.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je da je turskim zvaničnicima rekao da su Sjedinjene Države spremne da pruže pomoć za spasavanje od zemljotresa. U tvitu, Salivan je rekao da su SAD „duboko zabrinute današnjim razornim zemljotresom“ u Turskoj i Siriji.

„Bio sam u kontaktu sa turskim zvaničnicima kako bih preneo da smo spremni da pružimo svu potrebnu pomoć. Nastavićemo da pažljivo pratimo situaciju u koordinaciji sa (Turskom)“, rekao je Saliven.

Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu uputio je javni apel ljudima u oblastima pogođenim zemljotresom na jugoistoku Turske da ne ulaze u oštećene zgrade zbog rizika i da pomognu u održavanju puteva čistim kako bi hitna pomoć i spasioci mogli da pristupe oštećenim zgradama.

„Naš prioritet je da izvučemo ljude zarobljene ispod srušenih zgrada i da ih prebacimo u bolnice“, rekao je Sojlu.

Najmanje 130 zgrada se srušilo u turskoj provinciji Malatija, u blizini epicentra, rekao je guverner Hulusi Sahin. U turskom gradu Dijarbakiru srušilo se najmanje 15 zgrada.

Najmanje 207 je poginulo, a stotine povređeno, a očekuje se da će broj ljudi rasti.

Broj žrtava u zemljotresu u Turskoj i Siriji porastao na 207