Stefanišina: Ukrajina da bude spremna da uđe u EU pre nego što se rat završi

Stefanišina: Ukrajina da bude spremna da uđe u EU pre nego što se rat završi

Ukrajina nastoji da otpočne pregovore o pristupanju Evropskoj uniji kako bi bila spremna za ulazak u EU pre kraja rata.

Potpredsednica ukrajinske vlade za evropske i evroatlantske integracije Olga Stefanišina rekla je ovo uživo na ukrajinskom TV kanalu Espreso, prenosi Ukrinform.

„Nakon naše pobede, odluka o članstvu Ukrajine u NATO može biti doneta veoma brzo. Mogu da potvrdim da je za takvu odluku potreban samo politički konsenzus svih 30 saveznika“, rekla je ona.

Ona je dodala da odluka o pristupanju EU treba da bude pre svega u interesu Ukrajine.

„Ovde ne treba politički žuriti. Ovo je dugotrajan proces. Naš politički zadatak je da mi, političari i državni funkcioneri, moramo da radimo na 200 odsto kako bismo do kraja rata imali maksimalnu spremnost i formirane pregovaračke pozicije. Da kada se rat završi, ne gubimo vreme na proces, već da pređemo na donošenje političkih odluka.Žurimo da 2023. godine počnemo pregovore kako bismo se što bolje pripremili i sproveli što pre i da budemo spremni da uđemo u EU do kraja rata. Brzina procesa zavisi, u velikoj meri, od EU, a donekle i od nas samih“, rekla je Stefanišina.

U junu 2022. godine Evropski savet je usvojio odluku da Ukrajini dodeli status zemlje kandidata za pridruživanje Evropskoj uniji. Lideri EU doneli su sličnu odluku u odnosu na Moldaviju.

Prema Stefanišini, od februara 2023. Ukrajina je ispunila više od 70 odsto svojih obaveza prema Sporazumu o pridruživanju sa EU.