EU će objaviti novi paket pomoći od 400 miliona evra za podršku reformama

EU će objaviti novi paket pomoći od 400 miliona evra za podršku reformama

Evropska unija će objaviti dodelu dodatnog paketa pomoći Ukrajini u iznosu od 400 miliona evra za podršku reformskom procesu.

Ovo je u četvrtak u Briselu saopštio evropski komesar za budžet Johanes Han, piše „Evropska pravda” pozivajući se na Blumberg.

Prema njegovim rečima, uskoro će blok predložiti i produženje suspenzije svih tarifa i mera zaštite trgovine na ukrajinski uvoz.

Pored toga, biće predloženo da se suspenduju finansijski doprinosi Ukrajine za učešće u programima EU sve dok zemlja i dalje bude imala finansijskih problema.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i 15 članova Evropske komisije doputovali su u četvrtak u Kijev na konsultacije sa ukrajinskom vladom.

3. februara u Kijevu će biti održan samit Ukrajina-EU.

Prema rečima šefa Ministarstva spoljnih poslova Dmitra Kulebe, centralno pitanje samita biće ocena napretka koji je Ukrajina već postigla i dalje otvaranje pristupnih pregovora, kao i mnoge druge teme vezane za rat Rusije protiv Ukrajine. takođe će se doticati.

Nakon sastanka, lideri će pismeno potvrditi da je budućnost Ukrajine i njenih građana povezana sa Evropskom unijom. Ali u stvari, izgledi za pridruživanje Ukrajine EU i dalje su udaljeni.