Tužioci podigli optužnicu za pucanje na setu Aleka Boldvina

Tužioci podigli optužnicu za pucanje na setu Aleka Boldvina

Glumac Alek Boldvin i specijalista za oružje zvanično su optuženi za ubistvo iz nehata u smrtonosnoj pucnjavi na snimanju filma u Novom Meksiku, prema sudskim dokumentima koje su tužioci podneli u utorak, preneo je AP.

Okružni tužilac Santa Fea Meri Karmak-Altvis podnela je dokumente o optužnici po imenu Boldvin i Hana Gutijerez-Rid, koji su nadgledali oružje na snimanju vesterna „Rusta“.

Zahtjev dolazi skoro dvije sedmice nakon što je prvi put objavila da će Boldvin i Gutijerez-Rid biti krivično gonjeni zbog onoga što su vlasti opisali kao obrazac kriminalnog zanemarivanja bezbednosti.

Boldvin i Gutijerez-Rid ostaju nevini i obećali su da će se boriti protiv optužbi.

Halina Hačins je umrla ubrzo nakon što je ranjena tokom proba na ranču na periferiji Santa Fea 21. oktobra 2021. Boldvin je uperio pištolj u Hačinsovu kada je pištolj eksplodirao, ubivši je i ranivši reditelja Džoela Souzu.

Tužioci su rekli da je Boldvinova umešanost kao producenta i kao osobe koja je ispalila pištolj uticala na odluku o podizanju optužnice.

Poruka u kojoj se traži komentar od Baldvinovog advokata nije odmah vraćena.

Smrt Hačinsove je već dovela do novih mera predostrožnosti u filmskoj industriji.

Odluka da se optuži Baldvin označava zapanjujući preokret za glumca sa A liste čija je 40-godišnja karijera uključivala rani blokbaster „Lov na Crveni oktobar“ i glavnu ulogu u sitkomu „30 Rock“, kao i legendarna pojavljivanja u filmu „The Departed” Martina Skorsezea i filmskoj adaptaciji filma „Glengari Glen Ros” Dejvida Mameta. Poslednjih godina, Boldvin je bio poznat po svom utisku o bivšem predsedniku Donaldu Trampu u emisiji „Saturday Night Live“.

Karmak-Altvis je rekla Asošijeted presu u intervjuu od 19. januara da se set „zaista odvija prilično brzo i opušteno“ i da je Boldvin trebalo da zna da je bilo prethodnih zastoja na setu i da je više ljudi iznelo zabrinutost za bezbednost.

Ona je dodala da je Boldvin bio taj koji je uperio pištolj i povukao obarač.

Boldvin i Gutijerez-Rid će dobiti poziv da se pojave pred sudom. Tužioci će se odreći velike porote i oslanjati se na sudiju da utvrdi da li ima dovoljno dokaza za pokretanje suđenja. Donošenje odluke može potrajati do 60 dana.

Ubistvo iz nehata može uključivati ubistvo koje se dogodi dok optuženi radi nešto što je zakonito, ali opasno i postupa iz nemara ili bez opreza.