Boris Džonson se sastaje sa američkim republikancima

Boris Džonson se sastaje sa američkim republikancima

VAŠINGTON – Bivši britanski premijer Boris Džonson sastao se u utorak sa republikanskim poslanicima, pritiskajući Sjedinjene Države da održe pomoć Ukrajini kako bi joj pomogle da se izbori sa ruskim napadom, preneo je Rojters.

Džonson je razgovarao sa predsednikom Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevinom Makartijem, najvišim republikancem, u njegovoj kancelariji i trebalo bi da uveče govori u privatnom republikanskom klubu, rekao je predstavnik Džo Vilson, član odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma.

Džonson bi takođe trebalo da se sastane sa grupom republikanskih senatora, rekao je američki senator Tod Jang, iako je rekao da nije svestan tačnog vremena.

Džonson će u sredu razgovarati o potrebi za „jedinstvom Zapada i podrškom Ukrajini i šta se još može učiniti protiv pretnje koju Rusija predstavlja“ u istraživačkom centru Atlantskog saveta.

Republikanci su preuzeli Dom od demokrata početkom ove godine, a neki tvrdolinijaški članovi među republikancima pozvali su na prekid američke vojne i druge pomoći Ukrajini, koja iznosi desetine milijardi dolara.

„Ovde sam prvenstveno da bih prepoznao i odao počast ogromnom doprinosu SAD bezbednosti ukrajinskog naroda“, naveo je Džonson u saopštenju.

„Moja misija je da pokažem da će Ukrajina pobediti – i da nema zamislivog slučaja za odlaganje dalje podrške Ukrajincima da pobede ove godine. Ne treba da se plašimo eskalacije kada je u pitanju nabavka oružja.“

Mekartijeva kancelarija nije odgovorila na zahtev za komentar.

Džonson, koji je napustio funkciju u septembru nakon niza skandala, bio je premijer kada je Rusija napala Ukrajinu u februaru prošle godine. On je nastojao da pozicionira Veliku Britaniju kao glavnog saveznika Ukrajine na Zapadu i nastavio je da to čini.

Tokom putovanja u Ukrajinu ovog meseca, Džonson je posetio Borođanku i Buču, predgrađa glavnog grada Kijeva koji su na Zapadu postali sinonim za ruske zločine. Moskva negira optužbe Ukrajine i njenih zapadnih saveznika da je počinila ratne zločine.

U članku Vašington posta objavljenom u ponedeljak, Džonson se založio za prijem Ukrajine u vojnu alijansu NATO-a i da bi proces trebalo da počne odmah.

Vilson, koji će biti među poslanicima koji će se sastati sa Džonsonom, nepokolebljivi je pristalica Ukrajine, čak je predložio i postavljanje biste ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog u Kapitolu SAD.