Zemlje severne Evrope traže od svojih građana u Turskoj da budu na oprezu

Zemlje severne Evrope traže od svojih građana u Turskoj da budu na oprezu

Finska je pratila Švedsku, Dansku i Norvešku pozivajući svoje građane u Turskoj da izbegavaju mesta masovnih okupljanja i demonstracija usred tenzija između zemalja.

Finsko ministarstvo spoljnih poslova poslalo je u subotu uveče tekstualne poruke Fincima u Turskoj koji su predali deklaraciju za putovanje, pozivajući ih da izbegavaju gužvu i druga upozorenja.

Agencija još nije promenila svoje opšte savete za putovanja u Tursku, koji su poslednji put ažurirani početkom decembra 2022. Sadrži apel Fincima koji putuju u zemlju da budu posebno oprezni.

Ministarstvo spoljnih poslova Finske savetuje, između ostalog, da izbegavaju bilo kakva putovanja u pogranični region Turske sa Sirijom i da izbegavaju nepotrebna putovanja u istočnu Tursku u blizini granica sa Iranom i Irakom.

„Bezbednosna situacija u zemlji može se brzo pogoršati. Turska vojna operacija u severoistočnoj Siriji se nastavlja, a Turska nastavlja svoje antiterorističke operacije u severnom Iraku“, navodi se na sajtu ministarstva.

Treba napomenuti da je i u subotu Ministarstvo spoljnih poslova Turske upozorilo građane na rizike putovanja u evropske zemlje zbog porasta „antiislamskih, ksenofobičnih i rasističkih akata” u nekima od njih.

Nije precizirano o kojim „antiislamskim” akcijama je tačno reč, ali je upozorenje turskog Ministarstva spoljnih poslova izdato nakon što je dansko-švedski aktivista Rasmus Paludan spalio nekoliko primeraka Kurana u Kopenhagenu.

Sličan antiturski protest održan je ranije ispred turske ambasade u Stokholmu, nakon čega je Ankara prekinula trilateralne razgovore sa Švedskom i Finskom, rekavši da je „besmisleno“ razgovarati.