UN: Venecuela da oslobodi pritvorenike i prekine torturu

UN: Venecuela da oslobodi pritvorenike i prekine torturu

KARAKAS – Venecuela bi trebalo da oslobodi proizvoljno pritvorene pojedince i okonča torturu, rekao je u subotu visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Volker Tirk na kraju posete toj zemlji.

Turk je doputovao u Venecuelu u četvrtak i sastao se u petak sa predsednikom Nikolasom Madurom, pored potpredsednice Delsi Rodrigez, visokih vladinih zvaničnika, opozicionih ličnosti i žrtava kršenja ljudskih prava, prenosi Rojters.

„Na sastancima sa predsednikom i ministrima pozvao sam da se svi ljudi koji su proizvoljno pritvoreni budu pušteni na slobodu“, naveo je Turk u saopštenju u subotu.

Turk je uputio poziv vladama širom sveta da oslobode, pomiluju ili amnestiju „sve one koji su proizvoljno pritvoreni zbog ostvarivanja svojih osnovnih ljudskih prava“.

Tokom svog putovanja, Turk je rekao da se susreo sa ljudima koji su bili proizvoljno zatvarani i mučeni.

U septembru je nezavisna međunarodna misija UN-a za utvrđivanje činjenica u Venecueli saopštila da su državne bezbednosne agencije godinama koristile seksualno i rodno zasnovano nasilje za mučenje i ponižavanje pritvorenika.

„Dobio sam obavezu da će se žalbe na mučenje odlučno rešavati, u potpunosti istražiti i da će odgovorni biti izvedeni pred lice pravde“, rekao je Turk.

Poseta visokog komesara usledila je nakon što je Narodna skupština Venecuele u utorak usvojila prvo od dva čitanja zakona o regulisanju nevladinih organizacija (NVO), što je izazvalo kritike grupa za zastupanje.

Na tu temu, Turk je rekao da je ponovio vlastima važnost garantovanja građanskog prostora.

U najnovijem izveštaju o Venecueli visokog komesara UN za ljudska prava, koji je sačinjen prošlog juna, navodi se da je Venecuela preduzela neke korake da ojača vladavinu prava, ali da i dalje postoji zabrinutost zbog nedostatka nezavisnosti pravosudnog sistema.