Zelenski piše pismo predsednicima međunarodnih sportskih federacija zbog odluke MOK-a

Zelenski piše pismo predsednicima međunarodnih sportskih federacija zbog odluke MOK-a

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je međunarodne sportske federacije da odgovore na odluku MOK-a u vezi sa učešćem ruskih i beloruskih sportista na Olimpijskim igrama, prenosi Ukrinform.

„Danas sam nastavio naš maraton poštenja koji bi međunarodne sportske agencije trebalo da vrati na istinski olimpijski princip. Upućio sam pismo predsednicima vodećih međunarodnih sportskih federacija. Poziv je jednostavan i pravedan: odlučiti o odluci Međunarodne olimpijske federacije. Komiteta, koji, nažalost, želi da otvori sport za propagandni uticaj terorističke države“, rekao je Zelenski.

Prema njegovim rečima, ako ruski sportisti učestvuju na međunarodnim takmičenjima, samo je pitanje vremena kada će početi da pravdaju agresiju Rusije i koriste simbole terora.

„A takođe je samo pitanje vremena kada će Kremlj početi da koristi postojeću neprincipijelnu ‘fleksibilnost’ Međunarodnog olimpijskog komiteta da kaže da svet navodno pristaje na ustupke agresoru. To što Rusija nastavlja svoj teror svaki dan ne može biti ignorisan“, rekao je Zelenski.

Generalna skupština Nacionalnog olimpijskog komiteta Ukrajine na svom vanrednom zasedanju razmatraće pitanje mogućeg bojkota Olimpijskih igara 2024. ukoliko ruskim i beloruskim sportistima bude dozvoljeno da se vrate na međunarodne sportske arene pre nego što Rusija prekine agresiju na Ukrajinu.