Rusija osuđuje drugo „svetogrdno“ spaljivanje Kurana

Rusija osuđuje drugo „svetogrdno“ spaljivanje Kurana

Ruska ambasada u Kopenhagenu osudila je u petak, kako je nazvala, „dozvoljenost“ danskih vlasti, nakon što je antiislamski aktivista spalio kopije Kurana ispred džamije, turske ambasade i ruskog konzulata u glavnom gradu Danske. Ovakve akcije nemaju nikakve veze sa slobodom govora, već služe samo kao ignorantske provokacije, saopštila je misija.

„Mogućnost za takve akcije treba potpuno isključiti, a njihovi organizatori treba da budu izvedeni pred lice pravde“, navodi se u saopštenju ambasade u Telegramu. „Javno ismevanje verskih osećanja… nije manifestacija slobode govora i demokratije, već eklatantna i ignorantska provokacija koja ima za cilj raspirivanje verskih tenzija i međucivilizacijskih sukoba.

Komentar je podstaknut postupcima Rasmusa Paludana, dansko-švedskog advokata koji je na čelu stranke Stram Kurs (tvrda linija) u Danskoj. On je u petak zapalio ukupno tri primerka islamske svete knjige.

Paludan je rekao da to čini sa „gađenjem prema ideologiji i religiji islama“. Taj čovek je takođe rekao za švedski list Aftonbladet da će nastaviti da pali Kurane ispred turske diplomatske misije u glavnom gradu Danske sve dok Ankara ne pristane na ulazak Švedske u NATO.

Turska ambasada u Kopenhagenu osudila je protest u petak kao „zločin iz mržnje“. Vlasti u Ankari pozvale su i danskog ambasadora.

Danski ministar spoljnih poslova Lars Loke Rasmusen rekao je da njegova nacija „ima dobre odnose sa Turskom, a ovaj slučaj to ne menja“. Vlasti nordijske države i dalje su pozvale Dance u Turskoj da budu oprezni i izbegavaju bilo kakve demonstracije ili masovna okupljanja.

Prošle nedelje, Paludan je spalio Kuran u Stokholmu. Švedska je osudila akciju, ali je ipak dozvolila, pozivajući se na slobodu govora. Taj čin je osudila i Rusija.

Odluka je razbesnela Ankaru, koja je osudila nedostatak „poštovanja“ u Stokholmu i, zauzvrat, suspendovala na neodređeno vreme sastanak trilateralnog mehanizma sa Švedskom i Finskom, ostavljajući njihove planove za pridruživanje NATO-u u neizvesnosti.

Dve nordijske nacije potrebna je jednoglasna podrška svih trenutnih država članica vojnog bloka da bi se pridružile. Dok je većina podržala ponude, Turska i Mađarska to tek treba da učine.

Ankara je ranije svoj pristanak uslovila da Stokholm i Helsinki ukinu embargo na oružje nametnut Turskoj. Švedska i Finska takođe treba da prestanu da pružaju utočište onima koje turske vlasti smatraju teroristima, zahtevala je Ankara.