Mitinzi u Parizu, zahteva se oslobađanje Evropljana zatočenih u Iranu

Mitinzi u Parizu, zahteva se oslobađanje Evropljana zatočenih u Iranu

Porodice i prijatelji sve većeg broja Evropljana zatvorenih u Iranu okupili su se u subotu u Parizu kako bi pozvali na njihovo oslobađanje.

Francuska vlada je ove nedelje osudila težak položaj sedmoro francuskih državljana koji se nalaze u iranskim zatvorima, nazvavši pritvaranje „neopravdanim i neprihvatljivim“.

Iran je tokom godina privodio više stranaca i dvojnih državljana, optužujući ih za špijunažu ili druge prekršaje državne bezbednosti. Mnogi su osuđeni i osuđeni nakon tajnih suđenja u kojima su grupe za ljudska prava izjavile da im je uskraćen odgovarajući proces.

Pristalice i članovi porodica četvorice sadašnjih francuskih zatvorenika — Luja Arnoa, Faribe Adelke, Bendžamina Brijera i Sesil Koler — održali su u subotu svečani, tihi miting za njihovo puštanje na trg koji gleda na reku Senu.

Navijači su rekli da su svi pogrešno optuženi, a da su neki u krhkom fizičkom ili psihičkom zdravlju ili stavljeni u izolaciju. „Oni su lišeni najosnovnijih prava“, ne mogu da stupe u kontakt sa najmilijima, navode pristalice u saopštenju.

Arno je uhapšen 28. septembra dok je putovao u Iran kao turista, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Francuske. Drugi zatvorenik, Bernard Felan, priveden je prošle godine i potrebna mu je medicinska nega koja se ne pruža, navodi ministarstvo.

Ranije u subotu, desetine ljudi okupilo se u parku ispod Ajfelove kule da pokažu podršku pritvorenom belgijskom humanitarnom radniku Olivijeu Vandekastilu. Vandekastil, koji je godinama radio za humanitarnu grupu „Doktori sveta“, uhapšen je u Teheranu u februaru 2022. Svetski lekari su rekli da uslovi njegovog pritvora dovode Vandekastilov život u opasnost.

Većina evropskih zatvorenika privedena je pre protesta koji potresaju Iran od septembra zbog smrti mlade žene Mahse Amini u policijskom pritvoru. Zabrinutost zbog pritvaranja je porasla kako su iranske vlasti razbile demonstrante.