Ambasador u Francuskoj: Zapad je Ukrajini obećao 321 tenk

Ambasador u Francuskoj: Zapad je Ukrajini obećao 321 tenk

Ambasador Ukrajine u Francuskoj Vadim Omelčenko tvrdi da su zapadne zemlje obećale da će Kijevu dati 321 teški tenk, prenosi Evropska istina.

Od danas su mnoge zemlje zvanično potvrdile svoj dogovor da Ukrajini isporuče 321 teški tenk“, rekao je diplomata, ne pojašnjavajući o kojim zemljama je reč.

Omelčenko je istakao važnost da ukrajinske trupe što pre dobiju tenkove.

„Što se tiče uslova isporuke, oni se razlikuju u svakom konkretnom slučaju. Nekima je potrebno održavanje, drugi rešavaju logističke probleme, a treći čekaju prijem drugih modela da bi dali one koje daju“, objasnio je ambasador.

„Ova pomoć nam je potrebna što pre. Ako sačekamo avgust ili septembar, biće kasno“, naglasio je on.

Prema rečima Omelčenka, Ukrajina se sprema za moguću ofanzivu Rusije na više frontova u proleće 2023. godine. Ne plašimo se, pripremamo se veoma ozbiljno“, rekao je diplomata.

U kontekstu nabavke tenkova, zapadni mediji često citiraju reči vrhovnog komandanta Oružanih snaga Valerija Zalužnog, koji je prošle godine u intervjuu za The Economist tvrdio da je Ukrajini potrebno najmanje 300 tenkova za uspešnu ofanzivu. , ne računajući ostalu opremu.

Javno je poznato da je, između ostalog, američki predsednik Džo Bajden 25. januara potvrdio nameru da Ukrajini prebaci 31 tenk M1 Abrams, što je jednako jednom ukrajinskom bataljonu, radi jačanja njenih odbrambenih sposobnosti u uslovima ruske agresije.

Britanija će preneti 14 tenkova Challenger 2, a Nemačka 14 tenkova Leopard 2 A6. Istovremeno, Francuska još nije donela odluku o transferu tenkova.