Mađarska je očistila vrh vojske, opozicija je okrivila Orbana

Mađarska je očistila vrh vojske, opozicija je okrivila Orbana

Mađarski ministar odbrane Kristof Šalaj-Bobrovnjicki rekao je da zemlja prolazi kroz obnovu najvišeg vojnog rukovodstva, za koju je rekao da je neophodno da se otvori put za novu generaciju lidera.

Tajming čistke, kada je Ukrajina u ratu, izazvao je kritike opozicije, koja to vidi kao pokušaj reformisanja vojnog vrha u lojalniji premijeru Viktoru Orbanu.

Šalaj-Bobrovnjicki je rekao da je svrha promena da se napravi prostor za mlađe vojno osoblje sa međunarodnim iskustvom i znanjem jezika. On je rekao da će moći bolje da kontrolišu širenje oružanih snaga dok Mađarska ubrzava svoje planove za vojnu modernizaciju usred rata u Ukrajini.

„Najvažniji zadatak je podmlađivanje kadrova“, rekao je Šalaj-Bobrovnjicki u intervjuu za Inforadio, koji je emitovan u utorak.

On je odbio da kaže koliko je rukovodilaca otpušteno, dodajući da su svi koji su pogođeni otpuštanjem već obavešteni i da će zamene biti izvršene sledećeg meseca.

Prošle nedelje, Orban je potpisao dekret kojim se ublažavaju pravila za oslobađanje iskusnih vojnika. Prema novom pravilu, oni sa najmanje 25 godina radnog staža i koji su navršili 45 godina mogu biti otpušteni samo uz otkazni rok od dva meseca.

Između 100 i 200 visokih vojnih vođa, uključujući generale, može biti otpušteno u okviru remonta. Taj broj bi mogao da nastavi da raste, javio je 22. januara nezavisni novinski sajt Teleks, ne precizirajući odakle mu ta informacija.

Oni koji su pogođeni otpuštanjem su okosnica mađarske vojske, koja ima vojno iskustvo NATO-a, rekla je u januaru u intervjuu za TV kanal ATV Agneš Vadai, bivša državna sekretarka Ministarstva odbrane i članica opozicione stranke DK. 19.

Ministar odbrane je rekao da ovi koraci neće uticati na vojni potencijal zemlje, njeno članstvo u NATO-u ili lojalnost Alijansi.

Kako je saopšteno, Mađarska je pokušala da blokira odluku EU da Ukrajini obezbedi sedmu tranšu od 500 miliona evra iz Evropskog mirovnog fonda, ali je na kraju odustala od svoje namere.