Bela kuća: Ministarstvo pravde pretreslo Bajdenovu kuću nakon ‘dobrovoljne, proaktivne ponude’ advokata

Bela kuća: Ministarstvo pravde pretreslo Bajdenovu kuću nakon ‘dobrovoljne, proaktivne ponude’ advokata

VAŠINGTON – Bela kuća je u ponedeljak saopštila da je Ministarstvo pravde u petak izvršilo pretres kuće predsednika Džoa Bajdena nakon „dobrovoljne, proaktivne ponude” njegovih ličnih advokata tom odeljenju, preneo je Rojters.

Novim pretresom Bajdenovog doma u Vilmingtonu, u državi Delaver, odeljenje je pronašlo još šest predmeta, uključujući dokumente sa oznakama klasifikacije, rekao je predsednikov advokat u saopštenju u subotu uveče.

Neki od poverljivih dokumenata i „materijala iz okruženja“ datiraju iz Bajdenovog mandata u američkom Senatu, gde je zastupao Delaver od 1973. do 2009, prema njegovom advokatu Bobu Baueru. Drugi dokumenti su iz njegovog potpredsednika u Obaminoj administraciji, od 2009. do 2017. godine, rekao je Bauer.

„Ovo je bila dobrovoljna, proaktivna ponuda predsednikovih ličnih advokata DOJ-u da imaju pristup kući“, rekao je portparol Bele kuće Ian Sams.

Sems je odbio da pruži više jasnoće o tačnom sadržaju materijala uzetih iz kuće Vilmington. Bajden je bio informisan tokom ovog procesa, saopštila je Bela kuća.

Potraga povećava pravne i političke uloge za Bajdena, koji je insistirao da bi se prethodno otkriće poverljivog materijala u njegovoj kući i bivšoj kancelariji na kraju smatralo nevažnim.

Sems je takođe rekao da je advokat Bele kuće poslao pismo predsedniku Nadzornog odbora Predstavničkog doma pod kontrolom republikanaca kao odgovor na njegova pitanja o poverljivim dokumentima pronađenim u kući i kancelariji demokrate Bajdena.

Republikanci su uporedili istragu sa istragom o tome kako je Bajdenov prethodnik Donald Tramp, republikanac, postupao sa poverljivim dokumentima nakon što je napustio funkciju u januaru 2021.

Bela kuća je saopštila da je Bajdenov tim sarađivao sa vlastima u njihovoj istrazi dokumenata i predao ih. Tramp se opirao da to uradi sve do FBI-ja u avgustu u pretresu njegovog odmarališta na Floridi.