Italija: Uhapšen čovek koji je dao sopstveni pasoš šefu sicilijanske mafije

Italija: Uhapšen čovek koji je dao sopstveni pasoš šefu sicilijanske mafije

Italijanska policija uhapsila je u ponedeljak Andrea Bonafedea, čoveka za koga kažu da je godinama pomogao šefu sicilijanske mafije Mateu Mesiniju Denaru da izbegne pravdu dozvoljavajući mu da koristi sopstvena lična dokumenta, prenosi „Evropska istina“.

Zvaničnici za sprovođenje zakona kažu da je Bonafede dozvolio Mesini Denaru da zaista koristi svoj identitet – pasoš sa zalepljenom fotografijom – što je pomoglo mafijašu da godinama izbegne hapšenje.

Između ostalog, saučesnik je kupio kuću na zapadu Sicilije, koja je služila kao jedno od skrovišta mafijaškog bosa, sa 20.000 evra dobijenih od Denara. Pored toga, nekoliko meseci se lečio od raka na klinici u Palermu, registrovanoj pod imenom Andrea Bonafede.

Ranije je italijanska policija pretresla najmanje tri kuće u zapadnom sicilijanskom gradu Kampobelo di Mazara za koje je rekla da je Mesina Denaro koristila kao skrovište poslednjih nekoliko meseci. Prema istrazi, jednu od ovih kuća je kupio Bonafede.

U izdavanju naloga za hapšenje Bonafedea, sudija Palermo je primetio da je zahvaljujući njemu Denaro „mogao da se kreće po teritoriji (Italije), izbegavajući sprovođenje zakona, kao i da dobije pristup nacionalnom zdravstvenom sistemu bez otkrivanja svog pravog identiteta.“

Kako je saopšteno, italijanski karabinjeri su ujutro 16. januara uhapsili šefa sicilijanske mafije Matea Mesinu Denara, koji se krio od pravde od leta 1993. godine. Bio je poslednji mafijaš „prve veličine” za kojim se još tragalo.

Mesina Denaro je osuđen u odsustvu za nekoliko mafijaških zločina dok je bežao od pravde i dobio je nekoliko doživotnih zatvora. Priznat je kao jedan od organizatora eksplozija 1992. godine – od posledica jedne od njih, glavni italijanski sudija za borbu protiv mafije Đovani Falkone poginuo je na autoputu u blizini Palerma, a drugi sudija, Paolo Borselino, preminuo je dva meseca kasnije. Tokom ovih eksplozija poginuli su i Falkoneova supruga i telohranitelji oba sudija.

Nekoliko sati nakon Mesininog hapšenja, Denaro je odveden u strogo obezbeđeni zatvor u centralnoj Italiji na izdržavanje kazne.